De vier Nederlandse beachkoppels zijn allemaal door naar de knock-outfase van het Elite 16-toernooi in Brasilia. Stam/Schoon en Van de Velde/Immers plaatsten zich als poulewinnaars direct voor de kwartfinale. Boermans/De Groot en Brouwer/Meeuwsen spelen vandaag de round of 12.

In hun tweede poulewedstrijd namen Katja Stam en Raïsa Schoon het op tegen het Canadese duo Melissa Humana-Paredes en Brandie Wilkerson. De Nederlanders schoten uit de startblokken en bouwden snel een comfortabele voorsprong van 7 punten op. Met een ace van Schoon haalden ze de set ruim binnen: 13-21. Ook in de tweede set behield Nederland het initiatief en bouwde een solide voorsprong op. Canada paste hun strategie aan door op Stam te serveren, waardoor ze de stand weer gelijk wisten te trekken. Desondanks slaagden Stam en Schoon erin om op 18-18 drie opeenvolgende punten te scoren, waarmee ze hun tweede overwinning boekten. Stam en Schoon verzekerden zich van de poulewinst in hun duel tegen het Braziliaanse duo Tainá Silva en Victoria Lopes. Stam kreeg tijdens het duel last van kramp in haar voet, maar het Nederlandse koppel slaagde er desondanks in het duel met 2-1 te winnen en zo een plek te veroveren in de kwartfinale.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen namen het in het eerste duel van de dag op tegen Nils Ehlers en Clemens Wickler uit Duitsland. Beide koppels hadden hun eerste poulewedstrijd gewonnen en konden belangrijke stappen zetten richting poulewinst. Nederland begon het sterkst aan het duell. Een blok van Meeuwsen gaf Nederland drie setpunten, maar die wist Duitsland allemaal weg te werken. Bij de vijfde mogelijkheid maakte Meeuwsen het af, met opnieuw een blok: 21-23. De tweede en derde set werden echter gewonnen door de Duitsers, waardoor Brouwer/Meeuwsen een overwinning op Julian Hörl en Alexander Horst nodig had om een plek in de knock-outfase veilig te stellen. In de eerste set gaven de Oostenrijkers op, waardoor de overwinning naar Nederland ging. In de round of 12 zullen Brouwer en Meeuwsen het opnemen tegen het Engelse duo Javier en Joaquin Bello.

Cherif Younousse en Ahmed Tijan uit Qatar speelden een sterke poulefase in Brasilia, waar ze onder andere Stefan Boermans en Yorick de Groot versloegen in drie sets. Het Nederlandse duo herpakte zich vervolgens in de daaropvolgende wedstrijd tegen de Chileense Noe Aravena en Vicente Droguett, die met 2-0 gewonnen werd. Hierdoor eindigden ze als tweede in de poule, wat resulteerde in een plaats in de round of 12. Vandaag staan ze tegenover de als tweede geplaatste Miles Partain en Andrew Benesh uit Amerika.

Steven van de Velde en Matthew Immers hadden donderdag hun eerste twee duels gewonnen en streden in hun laatste poulewedstrijd om een plek in de kwartfinale. De Braziliaanse George/Andre hadden ook twee zeges binnen en voor hen stond dus eveneens poulwewinst op het spel. Na drie spannende sets werd het duel uiteindelijk na extra punten beslist in het voordeel van Van de Velde/Immers, die daarmee een plek in de kwartfinale afdwongen.

Uitslagen
Melissa/Brandie - Stam/Schoon 0-2 (13-21, 18-21)
Ehlers/Wickler - Brouwer/Meeuwsen 2-1 (21-23, 21-16, 15-12)
Boermans/De Groot - Cherif/Ahmed 2-1 (17-21, 23-21, 13-15)
Stam/Schoon -Tainá/Victoria 2-1 (21-23, 21-17.15-7)
Brouwer/Meeuwsen - Hörl/Horst 2-0
Boermans/De Groot - Aravena/Droguett 2-0 (21-19, 21-13)
Van de Velde/Immers - George/Andre 2-1 (21-17, 20-22, 16-14)

Programma

Dag

Tijd (NL)

Teams

Za 4 mei

16.00 uur

Brouwer/Meeuwsen - Bello, Ja./Bello, Jo. (ENG)

Za 4 mei

17.00 uur

Partain/Benesh (USA) - Boermans/De Groot

Za 4 mei

21.00 uur

NTB - Stam/Schoon

Za 4 mei

23.00 uur

NTB - Immers/Van de Velde

Livestreams
Alle wedstrijden zijn (betaald) te volgen via Volleyballworld.TV en Viaplay.com.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn