De TeamNL Volleybaldames hebben hun derde OKT-overwinning op rij behaald. Geheel strokend met het verschil op de wereldranglijst werd de voorbije nacht Oekraïne verslagen. Net als het geval bij de eerdere overwinningen dit olympisch kwalificatietoernooi werd geen onnodige energie gelekt.

Oekraïne

De Oekraïense volleybalster zijn de kersverse winnaar van de European Volleyball League. Afgelopen juli versloegen ze Zweden in de finale van de dat toernooi twee keer met 3-0. Op de wereldranglijst vinden we Oekraïne terug op plek 18. Nederland en Oekraïne troffen elkaar voor het laatst op het EK in 2021. In de groepsfase stond Nederland destijds geen set af.

Startopstelling

Bondscoach Felix Koslowski begon met de volgende namen aan de wedstrijd: Sarah van Aalen (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Nika Daalderop en Marrit Jasper (passer/lopers), Juliët Lohuis en Indy Baijens (middens) en Florien Reesink (libero).

Afgezien van midden Indy Baijens koos bondscoach Koslowski tegen Oekraïne voor een geheel gewijzigde startopstelling ten opzichte van de wedstrijd tegen Mexico. De startopstelling vandaag was dezelfde als in de gewonnen ‘bronzen medaille wedstrijd’ op het afgelopen EK.

Set 1

In de openingsset laat Nederland bij vlagen prima aanvalsspel zien. Bij 4-4 maakt midden Indy Baijens knap drie punten op rij. Net na de 10 punten schakelt Nederland een tandje bij. Het is Nika Daalderop – na een knappe set-up van Sarah van Aalen – die hiervoor het startschot geeft. Oekraïne knokt zich terug tot 19-17 waarna een smash van Celeste Plak maakt korte metten met alle Oekraïense illusies lijkt te maken. In de big point wordt een marge van vier in het voordeel door Oekraïne bij 23-22 teruggebracht tot een punt. Door een Oekraïense servefout komt Nederland uiteindelijk op setpoint. Uiteindelijk is het Marrit Jasper die Nederland - met haar vierde punt van de wedstrijd – de eerste set bezorgt.

Set 2

In de tweede set loopt Nederland door goed spel en hier en daar wat foutjes aan de overkant van het net uit naar een comfortabele 8-2 voorsprong. De ‘megarally’ op 5-2 die uiteindelijk door Marrit Jasper in Nederlands voordeel wordt beslist was exemplarische voor de werkethiek bij Nederland. Toch weet Oekraïne bij 11-11 weer aan te klampen. Zestien punten lang weet geen van de ploegen afstand te nemen. Bij 20-19 toont Celeste Plak met een knappe smash haar ervaring. Door een sterk blok van Juliët Lohuis gevolgd door een aanval van Daalderop neemt Nederland in de big points een marge. Bij 24-21 is het uiteindelijk Celeste Plak die na een set van Britt Bongaerts het bevrijdende vijfentwintigste punt binnenslaat.

Set 3

Aan het begin van de derde set is het dit keer Oekraïne dat voorzichtig wat afstand neemt in de openingsfase. Bij 4-7 is het Nika Daalderop die Nederland vanaf de servelijn weer naast Oekraïne slaat. Op 12-12 delen de TeamNL Volleybaldames – in de persoon van Celeste Plak – een mentale tikt door de Oekraïense aanval op een monsterblock te trakteren. Oekraïne weet nog een keer terug te komen, maar door drie punten van een ontketende Marrit Jasper wordt het Oekraïense verzet definitief gebroken. Bij het ingaan van de big points is het verschil vijf. Onder aanvoering van de firma Bongaerts -Jasper doorlopen de TeamNL Volleybaldames het laatste deel van de wedstrijd zonder enige problemen. Na 83 minuten wordt de wedstrijd beslist.

Nederland 3-0 Oekraïne (25-23, 25-21, 25-16)

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn