De Nederlandse volleybalsters hebben hun eerste nederlaag geleden op de World Cup in Japan. Oranje verloor in Hamamatsu met 3-0 van de Verenigde Staten. Eerder werd gewonnen van Argentinië, Kenia en Brazilië. Op donderdagochtend (04.00 uur Nederlandse tijd), speelt Nederland tegen wereldkampioen Servië.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison koos tegen zijn voormalige werkgever (hij was er assistent-coach) voor een basisopstelling met: Britt Bongaerts (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Myrthe Schoot (libero).

1e set

Nederland liep in de eerste set constant achter de Verenigde Staten aan, maar speelde behoorlijk goed volleybal. Een achterstand van vier punten (15-19) werd bijna ongedaan gemaakt toen Nicole Koolhaas 19-20 scoorde. In de slotfase slaagde Amerika, de wereldkampioen van 2014, er echter in de kleine voorsprong in stand te houden. Na een punt van Kelsey Robinson ging de set met 23-25 naar Team USA.

2e set

In set twee was het verschil tussen Amerika (nr. 3 wereldranglijst) en Nederland (nr. 7 wereldranglijst) groter. Oranje kwam niet vandaan onder de servicedruk van Jordan Larson (vandaag 4 aces) en keek al snel tegen een grote achterstand aan: 9-14. Bondscoach Jamie Morrison greep in door Laura Dijkema en Celeste Plak in te brengen voor Britt Bongaerts en Lonneke Sloetjes. Het gat werd verkleind tot 12-14 maar hierna namen de Verenigde Staten weer afstand: 18-23. Met twee aces van Larson besliste de equipe van bondscoach Karch Kiraly de set: 18-25.

3e set

Met Kirsten Knip en Juliët Lohuis in het veld begon Oranje vol goede moed aan set drie. Later kwamen ook Celeste Plak en Marrit Jasper in het veld. Nederland kon aanhaken tot 15-16 maar verloor daarna de aansluiting door een sterke servicereeks van Jordyn Poulter. Amerika won de derde set met 19-25 en de wedstrijd ging uit als een nachtkaars.

Donderdag tegen wereldkampioen Servië

Op donderdagochtend (04.00 uur Nederlandse tijd), speelt Nederland tegen wereldkampioen Servië. De wedstrijden van Oranje op de World Cup zijn live te volgen via volleyballworld.tv (betaald abonnement).

Nederland – Verenigde Staten 0-3 (23-25, 18-25, 19-25)