De Europese Volleybalconfederatie CEV heeft besloten voorlopig alle competities uit te stellen. Dat heeft effect op meerdere Nederlandse sporters en nationale teams. De European Golden League waar de Lange Mannen van bondscoach Roberto Piazza aan mee zouden doen, is uitgesteld. Evenals de Europacups en de EK-kwalificatie voor jeugdteams. CEV-president Aleksandar Boričić benadrukt dat dit besluit, hoe zwaar en hard ook, nu genomen moest worden.

Dit besluit komt nadat zij hebben gezien dat de pandemie van het coronavirus (Covid-19) binnen Europa zodanig is verspreid dat regeringen hebben besloten de noodtoestand af te kondigen. Ook nationale competities zijn stil komen te liggen, of zijn zelfs afgelast. De FIVB heeft de Nations League al verplaatst tot na de Olympische Spelen.

European Golden League
Het Nederlands mannenteam zou de Golden League dit jaar aanvangen op 23 mei met een thuiswedstrijd tegen Estland in Omnisport Apeldoorn. Deze competitie is nu tot nader order uitgesteld. Er is geen indicatie gegeven of en wanneer de league kan plaatsvinden. De groepsfase met ook wedstrijden tegen Wit-Rusland en Oekraïne zou tot en met 13 juni duren. Fans die al kaarten hadden gekocht voor de drie thuiswedstrijden (23 mei, 27 mei en 13 juni) krijgen spoedig bericht over een oplossing rondom de kaartverkoop.

EK-kwalificatie
Ook de tweede ronden van de EK-kwalificatie voor Jeugd en Jong Oranje zijn verzet. Dat betekent dat de Meisjes van Jeugd Oranje van 24 tot en met 26 april niet in actie komen op Papendal.

Voor de Jongens van Jeugd Oranje gaat hun kwalificatietoernooi in Duitsland (26 t/m 26 april) niet door. Jong Oranje meisjes zouden in datzelfde weekend in Italië spelen en voor de Jong Oranje jongens stond hun EKK van 23 tot en met 26 april in Rusland op het programma.

Ook voor deze competities is nog geen moment gekozen op de kalender dat ze wel kunnen plaatsvinden.

Europacups
Voor Robin de Kruijf, Lonneke Slöetjes, Sjoerd Hoogendoorn, Nimir Abdelaziz en bondscoach Roberto Piazza is ook het Europese clubseizoen stilgelegd. De drie niveaus in Europa (de Champions League, CEV Cup en CEV Challenge Cup) zijn tot nader order uitgesteld. Voor Robin de Kruijf houdt dat in dat zij haar met haar team Conegliano voorlopig niet in de halve finale van de Champions League zal spelen. Lonneke Slöetjes heeft in de kwartfinale nog niet gespeeld tegen Eczacibasi uit Turkije.

Sjoerd Hoogendoorn staat met Perugia in de kwartfinale van de Champions League en won de eerste wedstrijd van het Russische Fakel Novy Urengoy. De return is nog niet gespeeld. Het Milaan van Abdelaziz en Piazza staat in de halve finale van de Challenge Cup, waarin ze tegen Sporting Lissabon uit zouden moeten komen. Ook deze wedstrijden zijn uitgesteld.

Beachvolleybal Continental Cup
De kwalificatie voor de Olympische Spelen voor het beachvolleybal verloopt onder andere door de Europese continentale cup. De eindronde (waar uiteindelijk per gender 1 ticket te verdienen is) wordt van 22 tot en met 28 juni gehouden in Eindhoven. De laatste voorronde van deze kwalificatiereeks is nu ook uitgesteld. Die zou van 14 tot en met 17 mei in Turkije, Spanje en Oostenrijk gehouden worden.

De ontwikkelingen rondom het coronavirus volgen elkaar nu snel op. Wij informeren jullie allemaal zo spoedig mogelijk over alle gevolgen.

Foto: FotoHoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn