De wereldvolleybalbond FIVB heeft donderdagavond in Parijs de Volleyball Nations League gepresenteerd. Deze nieuwe landencompetitie, die start in 2018, vervangt de huidige World League (mannen) en World Grand Prix (vrouwen). De Nederlandse volleybalsters mogen uitkomen in deze prestigieuze competitie, de mannen van Oranje zullen in een Europese landencompetitie gaan spelen, waarover later meer bekend wordt gemaakt.

De Volleyball Nations League is opgezet door de FIVB in samenwerking met internationaal sportmarketingbureau IMG en 21 verschillende nationale bonden, waaronder de Nevobo.

De intercontinentale Volleyball Nations League bestaat bij zowel de mannen als de vrouwen uit 16 landen. 12 van deze landen worden aangeduid als ‘core teams’ en zijn zeven jaar lang verzekerd van deelname. 4 teams worden aangeduid als ‘challenger teams’, waarvoor een promotie-degradatie regeling geldt met de continentale landencompetities.

De 16 deelnemende landen spelen ieder 15 poulewedstrijden, verdeeld over 5 driedaagse toernooien. In de Final Six wordt vervolgens gestreden om de medailles.

De wedstrijden van de Volleyball Nations League worden innovatief in beeld gebracht met behulp van de nieuwste technieken, om de fans in het stadion en daarbuiten zo goed mogelijk te laten genieten van topvolleybal.

De Nederlandse volleybalsters mogen in ieder geval zeven jaar uitkomen in de Volleyball Nations League, wat de status van Nederland als topland bevestigt. Nederland zal in 2018 een pouletoernooi organiseren van 29 t/m 31 mei.

De mannen van Oranje, die de laatste jaren in groep 2 van de World League uitkwamen, gaan spelen in een Europese landencompetitie, waarover later meer bekend wordt gemaakt. De beste twee landen van deze competitie spelen met andere continentale winnaars om promotie naar de Volleyball Nations League. 

Vrouwen   Mannen  
Brazilië   Brazilië  
Italië   Italië  
Verenigde Staten   Verenigde Staten  
China   China  
Servië   Servië  
Nederland   Frankrijk  
Thailand   Argentinië  
Turkije   Iran  
Zuid-Korea   Polen  
Duitsland   Duitsland  
Japan   Japan  
Rusland   Rusland  
Argentinië challenger team Australië challenger team
Dominicaanse Republiek challenger team Zuid-Korea challenger team
Polen challenger team Canada challenger team
België challenger team Bulgarije challenger team


Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn