Op de Spelen in Parijs zal het aantal Nederlandse damesteams bij het beachtoernooi beperkt blijven tot een. Na toetsing door NOC*NSF is besloten om het door Nevobo voorgedragen tweede damesteam niet over te nemen.

Nations Cup
Afgelopen weekend won Nederland in het Letse Jurmala het Europese OKT. Namens Nederlands verschenen Brecht Piersma, Wies Bekhuis, Kirsten Bröring en Emi van Driel aan de start. Tijdens dat toernooi bereikte Nederland de finale waarin het Tsjechië versloeg. Met de overwinning werd voldaan aan de internationale presentatie-eis voor een olympisch ticket.

Prestatie-eis NOC*NSF
Naast de internationale prestatie-eis dient een team dat namens Nederland wil deelnemen aan de Olympische Spelen ook te voldoen aan de nationale prestatie-eis, opgesteld door NOC*NSF. In dit geval een kwartfinaleplaats op een Elite16-toernooi tussen 1 januari 2023 en 10 juni 2024. Geen van de speelsters die namens Nederland deelnamen aan het OKT voldeden aan die prestatie.

Voordracht
Na het behalen van de internationale prestatie-eis, heeft Nevobo de beoordelingscommissie van NOC*NSF ervan proberen te overtuigen dat het tweede damesteam van Nederland een reële kans maakt op een top-8 klassering in Parijs. Nevobo heeft Brecht Piersma en Emi van Driel als hoogst gerankt duo op de Olympische ranking voorgedragen, op basis van het interne selectiedocument dat is samengesteld in samenspraak met coaches en atleten van BTN. NOC*NSF ziet onvoldoende grond voor het behalen van een dergelijke prestatie.

Michel Everaert, technisch directeur beachvolleybal: ‘We betreuren de situatie omdat - vanuit ons oogpunt - deze meiden de kans verdienden om deel te nemen in Parijs. Wij – als Nevobo – hebben ons ingespannen om NOC*NSF hiervan te overtuigen. Het gaat om jonge speelsters die tijdens het OKT een uitstekende prestatie hebben neergezet. Desondanks waren de geldende eisen vanaf het eerste moment duidelijk. Om die reden respecteren wij dan ook het door NOC*NSF genomen besluit.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn