De groepsfase van de Champions League voor vrouwen van 2021 is in een aangepaste opzet van start gegaan deze week. Vier van de in totaal tien deelnemende Nederlandse vrouwen kwamen in actie tijdens de eerste toernooien. Nika Daalderop deed het goed met haar team Novara, zij won alle drie haar wedstrijden. Voor Indy Baijens en Britt Bongaerts waren er twee overwinningen, Tessa Polder bleef met haar team Mulhouse steken op 1 zege.

Normaal gesproken wordt de groepsfase van de Champions League gespeeld met uit- en thuiswedstrijden. Vanwege de coronapandemie is gekozen voor een alternatief, waar teams niet naar alle concurrenten afreizen, maar dat er op een locatie een halve competitie wordt afgewerkt. Ieder team werkt een wedstrijd af op dinsdag, woensdag en donderdag. Zo wordt het aantal reisbewegingen teruggebracht en is er minder kans op verspreiding van het virus.

De groepsfase van de Champions League wordt gespeeld met twintig teams, verdeeld over vijf poules. De vijf winnaars plaatsen zich automatisch voor de kwartfinales, de drie nummers 2 met de beste score voegen zich daar nog bij. In de twintig teams die meedoen aan de groepsfase van deze editie zijn maar liefst tien Nederlandse vrouwen vertegenwoordigd. Hieronder een overzicht van alle Nederlandse deelneemsters.

Poule A

Schwerin (GER)

Femke Stoltenborg

Nicole Oude Luttikhuis

Poule B

Conegliano (ITA)

Robin de Kruijf

Poule C

Mulhouse (FRA)

Tessa Polder

Łódź (POL)

Britt Bongaerts

Poule D

Kaliningrad (RUS)

Laura Dijkema

Stuttgart (GER)

Juliet Lohuis

Hester Jasper

Poule E

Police (POL)

Indy Baijens

Novara (ITA)

Nika Daalderop

Deze week zijn de eerste twee poules van start gegaan, Poule C werd gespeeld in het Bulgaarse Plovdiv, terwijl de teams in Poule E waren afgereisd naar het Italiaanse Novara.

Poule C
De teams van Tessa Polder en Britt Bongaerts zijn beide niet de topfavoriet in hun poule, want dat is de recordwinnaar van de Champions League VakifBank uit Istanboel, het team van ex-bondscoach Giovanni Guidetti. VakifBank liet er geen twijfel over bestaan wie de favoriet voor poulewinst is, want de Turkse vrouwen wonnen alle drie hun wedstrijden. Van Łódź en Mulhouse werd met 3-0 gewonnen, tegen het organiserende Maritza Plovdiv lieten ze een set liggen.

Łódź verloor alleen de wedstrijd tegen VakifBank, in de twee overige duels wist de ploeg met spelverdeelster Britt Bongaerts wel te zegevieren. Tegen Plovdiv ging dat in vijf sets, tegen Mulhouse werd het 3-0. Oranje-spelverdeelster Britt Bongaerts speelde alle wedstrijden in de basis en liet in totaal zeven punten noteren.

Mulhouse startte de week sterk met een 3-0 zege op Plovdiv, maar kon in de twee resterende wedstrijden niet meer tot winst komen. Middenblokkeerster Tessa Polder kreeg in de openingswedstrijd een invalbeurt en stond in de overige duels in de basis. Zij scoorde in totaal vijftien punten, waarbij de tien punten tegen VakifBank haar medetopscorer van het team maakte.

Tessa Polder Mulhouse warming up CEV

Tessa Polder in de warming-up voor de wedstrijd tegen Maritza Plovdiv

Stand in Poule C:

Team

Wedstrijden

Punten

1

VakifBank ISTANBUL

3

9

2

ŁKS Commercecon ŁÓDŹ

3

5

3

ASPTT MULHOUSE VB

3

3

4

VC Maritza PLOVDIV

3

1

Poule E
Het team van Nika Daalderop, Igor Gorgonzola Novara, is de Champions League-winnaar van 2019 en in Poule E de favoriet. Zij mochten de eerste drie wedstrijden in hun thuishal spelen, wat ze direct in hun voordeel benutten. De Italiaanse ploeg won alle wedstrijden, van Dinamo Kazan en VC Olomouc werd met 3-0 gewonnen, tegen het Chemik Police van Indy Baijens werd het 3-2. Voor Daalderop waren in de eerste en derde wedstrijd slechts invalbeurten weggelegd, tegen het Tsjechische Olomouc speelde ze de volledige tweede en derde set en werd met dertien punten topscorer.

Voor Chemik Police, met Indy Baijens in de gelederen, was de nederlaag tegen Novara de enige van deze week, Olomouc en Kazan werden beide met 3-0 verslagen. De 19-jarige Baijens kwam tegen Kazan en Novara kort in actie, ze maakte geen punten.

Stand in Poule E:

Team

Wedstrijden

Punten

1

Igor Gorgonzola NOVARA

3

8

2

Grupa Azoty Chemik POLICE

3

7

3

Dinamo-Ak Bars KAZAN

3

3

4

VK UP OLOMOUC

3

0

Poule A start volgende week
Het tweede toernooi in deze poules wordt begin februari gespeeld. Poule A speelt volgende week haar eerste toernooi in Scandicci (ITA), in Poule B en D wordt pas van 8 tot en met 10 december de eerste ronde gespeeld.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×