Een van onze grootste wielerhelden – Joop Zoetemelk – zei het ooit treffend: Parijs is nog ver! Die logica gaat dit jaar echter niet op. De Olympische Spelen in de Franse hoofdstad komen snel dichterbij. Hoe dicht zijn onze teams eigenlijk bij kwalificatie voor de Spelen van Parijs? Je leest het hier!

TeamNL Volleybaldames
Op dit moment bezetten de TeamNL Volleybaldames de tiende plek op de wereldranglijst, wat recht geeft op het felbegeerde ticket voor de Olympische Spelen. Belangrijk is dat het team in ieder geval boven Canada (momenteel plek 11) en Duitsland (momenteel plek 12) blijft staan.

Momenteel nemen de TeamNL Volleybaldames deel aan de VNL. Hierin speelt elk land twaalf wedstrijden verdeeld over drie speelweken. Voor de Volleybaldames begint het evenement in Turkije (14-19 mei), gevolgd door wedstrijden in Macau (29 mei-2 juni) en Japan (12-16 juni).

TeamNL Lange Mannen
De TeamNL Lange Mannen staan nu op plek 13 van de FIVB-wereldranglijst. Bij de huidige stand zal het team Servië - dat momenteel op de 9de plaats staat - moeten passeren. De TeamNL Lange Mannen beginnen hun VNL-campagne ook in Antalya (22-26 mei). Vervolgens gaat het naar de Canades hoofdstad Ottawa (5-9 juni) en sluiten ze af op de Filipijnen (18-22 juni).

Lees hier meer over de kwalificatie voor Parijs.

Handige rekentool
Om de strijd om de laatste tickets voor Parijs 2024 voor fans wat inzichtelijker te maken heeft de FIVB een nieuwe tool ontwikkeld. Voor iedere VNL wedstrijd wordt – voor iedere denkbare uitslag – getoond welke punten door beide ploegen gewonnen dan wel verloren kunnen worden. Naast meer transparantie moet de tool de olympische kwalificatie voor fans levendiger maken.  

Stam/Schoon
In het zand lijken Katja Stam en Raïsa Schoon Parijs 2024 niet meer te kunnen missen. Met als meest recente prestatie een vierde plek in Brasilia komt het duo op een totaal van 9.980 punten, waarmee ze zesde op de olympische ranglijst staan. Met nog slechts drie toernooien - twee Elite16-toernooien en één Challenge-toernooi - waarop hun concurrenten punten kunnen verzamelen, lijkt het haast niet meer mis te kunnen gaan voor het Nederlandse koppel.

Herenteams
De strijd tussen de drie Nederlandse mannenteams om twee olympische plekken is nog spannender geworden na het Elite 16-toernooi in Brasilia. Hoewel de onderlinge volgorde op de ranglijst ongewijzigd blijft, met Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen aan kop, gevolgd door Steven van de Velde/Matthew Immers op de tweede plek en Stefan Boermans en Yorick de Groot op de derde plek, liggen de teams qua punten een stuk dichter bij elkaar. 

Na ieder belangrijk toernooi maken we in dit artikel de balans op.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn