Sinds enkele maanden is Ine Klosters de nieuwe bondscoach van het Nederlands Dames Doven Volleybalteam. In juni 2020 staat het WK in Italië op het programma en de missie van Ine is duidelijk: “Dit hechte team pakt het serieus aan, zit vol met ambitie en wilt zichzelf graag in de kijker spelen. Een plek in de top-6 is het doel”, aldus de kersverse bondscoach Ine Klosters.

Met haar rijke volleybal- en trainerservaring ziet Ine dit als een mooie en nieuwe uitdaging welke ze dan ook met beide handen aangrijpt: “Samen met Gerrie Smit ben ik een plan aan het opstellen. Daarvoor heb ik al gesprekken gehad met Jamie Morrison, bondscoach van de Volleybaldames, en heb ik nog gesprekken gevoerd met eerdere bondscoaches van het doventeam. De samenwerking met Gerrie is uniek, omdat zij heel rustig en bedachtzaam is terwijl ik juist het tegenovergestelde ben. Maar daardoor vullen we elkaar wel heel goed aan”.

Het Nederlands Dames Doven Volleybalteam is onderdeel van de KNDSB, de Nederlandse Dovensportbond. Onder andere de zus van Nicole Koolhaas, Kristel, Marlies Blankevoort en Terra van Nieuw Amerongen zijn onderdeel van dit team. “In 2009 kwam ik via mijn zus in aanraking met het doventeam. De dames zochten nog speelsters en mijn zus had via haar trainer een oproep gezien op deze site. Zij trainde toen een keer mee om te kijken of het wat voor haar was en wist mij over te halen om de volgende keer ook mee te doen. Ik wist niet hoe dat zou zijn, maar na de eerste training was ik direct om”, weet Marlies Blankevoort, speelster van VC Castellum en het Nederlands Dames Doventeam, te vertellen.

Voor Marlies is het feit dat iedereen slechthorend of doof is juist een verademing: “Ik kon me daardoor meer op het spel richten en ervoor zorgen dat ik niet tegen een ander aan botste. We leerden elkaar steeds beter kennen en herkende mijzelf al snel in een ander. Het voelde als een tweede thuis. Dat gevoel heb ik nog steeds ondanks de moeilijke periodes. Je kunt gewoon jezelf zijn en al zeg je tien keer dat je iets niet verstaan hebt, daar wordt niet gek van opgekeken. Iedereen draagt bij en stimuleert elkaar om beter te worden en te leren van elkaar”.

Nieuwe teamleden zijn nog altijd welkom om een keer mee te trainen. Om goed voorbereid te zijn op het WK in Italië volgende zomer moet je wel aangesloten zijn bij een volleybalvereniging en in de reguliere competitie spelen: “Met het team trainen we één keer per twee weken op zondagochtend in Den Dolder dus dat is natuurlijk niet voldoende om goed voorbereid te zijn op het WK. Daarnaast moet je minimaal 55 decibel gehoorverlies hebben”, weet Ine Klosters te vertellen. Marlies weet in ieder geval zeker dat iedereen zich thuis zal voelen in dit team: “Je kan in dit team echt jezelf zijn. Je kan tienduizend keer zeggen: ‘wat zeg je?’, bij wijze van spreken. Het is net een familie, iedereen is van harte welkom en iedereen kampt met haar eigen vorm van slechthorendheid of doofheid. We staan voor elkaar open en respecteren elkaar, dat is het allerbelangrijkste. Daardoor kom ik er graag.”

Heb je na het lezen van dit artikel interesse om een keer mee te trainen op zondagochtend? Stuur dan een mailtje naar Toine Vos (teammanager): vos.kndsb@gmail.com

Jamie En Gerry

Op de foto: bondscoach Ine Klosters (midden) met de bondscoach van de Volleybaldames, Jamie Morrison (links) en Gerrie Smit (rechts).

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn