Na twee nederlagen en één overwinning in de tweede week van de Volleyball Nations League stonden de TeamNL Lange Mannen tegenover Italië. Niet alleen de cijfers (3-0 nederlaag) maar ook het spel zelf toonde aan dat de Italiaanse ploeg een maatje te groot was voor Nederland.

Italië
Italië is momenteel de nummer 2 van de wereldranglijst en de regerend wereldkampioen. Verrassend genoeg kwalificeerde de Gil Azzuri zich vorig jaar nog niet voor de Olympische Spelen in Parijs. Duitsland en Brazilië waren tijdens het OKT in Brazilië te sterk. Deze Volleybal Nations League is voor de Italiaanse mannen dus cruciaal om zicht te houden op Parijs 2024. De resultaten laten dat ook zien. 6 van de 7 wedstrijden werden gewonnen en het ticket kan ze bijna niet meer ontgaan.
Zijn de Lange Mannen daarom op voorhand kansloos? Absoluut niet, dat bewees men wel tijdens het laatste Europees Kampioenschap. Daar werd in de kwartfinale nipt verloren (3-2). Met uitstekend spel kreeg men het fanatieke Italiaanse publiek stil.

Startopstelling
Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir (diagonaal), Maarten van Garderen en Gijs Jorna (passer/lopers), Fabian Plak en Michael Parkinson (middens) en Robbert Andringa (libero).

Eerste set
De eerste set werd er één om snel te vergeten. De Italianen waren vanaf het begin messcherp. Hierdoor hadden de TeamNL Lange Mannen bij een 4-0 achterstand al hun eerste time-out en challenge gebruikt. Maarten van Garderen bracht Nederland met een score van 5-1 voor het eerst op het scorebord. Bij een 10-3 achterstand zette Piazza zijn tweede time-out in om het ritme van de Italianen te breken. Op 12-4 greep Piazza opnieuw in en bracht Sil Meijs en Wouter Ter Maat in voor Wessel Keemink en Nimir. Het inbrengen van Michaël Ahyi vanwege zijn sterke service, wat in de wedstrijd tegen Frankrijk een goede zet bleek, had deze keer niet het gewenste effect. Italië verslapte geen moment, ook al kwamen de TeamNL Lange Mannen dichterbij. Met ijzersterk aanvallend en verdedigend spel won Italië de eerste set binnen een half uur (25-18).

Tweede set
De tweede set begonnen de TeamNL Lange Mannen opnieuw in de startopstelling. Aanvankelijk ging het gelijk op en bij 2-3 nam Nederland voor het eerst een voorsprong in de wedstrijd. Dankzij twee killblocks van Alessandro Michieletto op aanvallen van Nimir liep Italië uit naar 8-5. Roberto Piazza greep in en nam zijn eerste time-out. Italië bleef echter dominant en bouwde de voorsprong verder uit naar 15-10, wat Piazza dwong tot een tweede time-out.
De Nederlandse mannen hadden moeite om de keiharde opslagen van de Italianen te verwerken, waardoor de achterstand alleen maar groter werd. Ook de aanvallen van de linkshandige diagonaal Yuri Romano waren de Oranjemannen vaak te machtig. Een foutservice van Fabian Plak bezegelde uiteindelijk de tweede set, die Italië won met 25-15.

Derde set
In de derde set nam Sil Meijs de plek van Wessel Keemink in. Roberto Piazza nam bij een 3-0 achterstand zijn eerste time-out, omdat het spel van de TeamNL Lange Mannen nog steeds te wensen over liet. Oranje moest hard werken voor het eerste punt, maar Maarten van Garderen bracht Nederland op het scorebord bij 4-1. Dankzij een servicereeks van Sil Meijs kwam Nederland terug tot 5-5. Tot 10-10 gingen beide teams gelijk op, maar bij 15-12 plaatste Italië een break door twee aanvallen te blokkeren. Bij 17-14 werd de dubbele wissel weer ingezet (Wessel Keemink en Wouter ter Maat voor Sil Meijs en Nimir) om de achterstand ongedaan te kunnen maken. Maar Italië schakelde duidelijk een versnelling hoger en liep snel uit naar een voorsprong van zes punten, tot 20-14.
Door fouten van Italië kon Nederland nog terugkomen tot 23-20, waarna de Italiaanse bondscoach Ferdinando De Giorgi zijn eerste time-out van de wedstrijd nam. Italië maakte de set vervolgens gedecideerd af met 25-21.

Italië - Nederland: 3-0 (25-18, 25-15, 25-21)

Wereldranglijst
Door de 3-0 nederlaag verliezen de TeamNL Lange Mannen 3,09 punten op de wereldranglijst. Hierdoor wordt het voor Oranje erg lastig om zich nog te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. De Volleybal Nations League gaat voor de Nederlandse mannen verder op 18 juni tegen Brazilië in Manila, Filipijnen.