De volleybaldames hebben de tweede oefenwedstrijd tegen Italië met 1-3 verloren. In sporthal Het Activum in Hoogeveen waren de Oranje dames in de eerste set nog sterk, maar daarna wisten de Italianen het duel compleet om te keren. Bondscoach Jamie Morrisson genoot van de entourage. ,,Dit is echt uniek, zo heb ik het nog nooit meegemaakt.”

Morrison begon in zijn twee duel als coach van Oranje met Laura Dijkema, captain Maret Balkestein-Grothues, Anne Buijs, Celeste Plak, Robin de Kruijf, Yvon Beliën en libero Myrthe Schoot. Op Schoot na dezelfde basis als gisteren in Apeldoorn, toen werd er met 3-1 gewonnen. In de compleet uitverkochte hal zat de sfeer in Drenthe er vanaf het begin erg goed in, het Wilhelmus werd massaal meegezongen en dat zorgde voor een kippenvelmomentje bij de speelsters.

Nederland begon enorm fel aan de eerste set. Een blok van captain Balkestein-Grothues zorgde voor de 2-0 en het publiek zette meteen ‘Monsterblock’ in. Op de geweldige service van Beliën en dankzij goed blokkerend werk van Oranje kwam er een mooie voorsprong op het bord: 10-2. De Italiaanse speelsters kregen totaal geen vat op het overtuigende spel van Oranje. Op 20-12 nam de Italiaanse bondscoach Davide Mazzanti nog een time-out, maar dat bracht de Oranje dames niet van de wijs. De set werd me 25-17 gewonnen.

In de tweede set werd er ook een voorsprong gepakt (6-3), maar daarna wist Italië steeds beter in het spel te komen. Op de keiharde service van Sara Loda kwam Italië op 16-16 en daarna denderde de ploeg hard door. Ook Ofelia Malinov serveerde sterk, Oranje wist niet onder de enorme servicedruk uit te komen. Daarentegen gingen de Italiaanse dames alleen maar sterker spelen, ook in de rally kwam er steeds meer overtuiging in. Paola Egonu scoort steeds meer en de set gaat met 18-25 verloren.

Het sterke spel hield Italië vast in de derde set. De Italiaanse vrouwen bleven heel veel druk leggen met hun harde en geplaatste service, dat levert een ruime voorsprong op van 4-10. Bondscoach Jamie Morrison nam een time-out, maar dat hielp ook weinig. Oranje vocht hard voor elk punt, maar Italië maakte het af. Egonu maakte het de verdedigers van Oranje erg lastig en de set ging met 13-25 naar Italië.

Morrison start in de vierde set met Nicole Koolhaas op de plek van Robin de Kruijf en spelverdeelster Femke Stoltenborg voor Laura Dijkema. Dat levert nieuwe energie op, Oranje start fel aan de set en neemt een voorsprong van 8-5. Maar Italië blijft ook rustig bij een achterstand en blijft het eigen spel spelen. Ze komen terug en nemen de voorsprong over: 10-15.

Weer is dat vooral dankzij sterk serverend werk. Oranje strijdt hard voor elk punt onder de massale aanmoedigingen van de bomvolle sporthal. Marrit Jasper komt bij een stand van 13-16 in het veld voor Oranje. Maar Italië maakt geen fout meer en wint met de set met 20-25 en de wedstrijd met 1-3.

Morrison keek terug op twee interessante en leerzame dagen. ,,Ik ben erg blij dat we twee keer tegen en topteam hebben geoefend. Ik wilde het team goed leren kennen en veel spelers in actie zien, dat is gelukt. Super dat Italië hierheen kwam, dat is een goede test aan het begin van deze lange zomer.”

De Amerikaanse bondscoach keek zijn ogen uit en genoot intens. ,,Wat een geweldig publiek, echt niet normaal. Zo iets heb ik nog nooit meegemaakt, de zaal zat gewoon een half uur voor de wedstrijd al helemaal vol. Dat is uniek. Ik heb een goed team gezien en vandaag kwam Italië steeds beter in het spel, wij gaven ze te veel vertrouwen. Ik ben tevreden over wat ik van ons heb  gezien en we gaan weer verder werken.”

Captain Maret Balkestein-Grothues over het verschil tussen gisteren en vandaag. ,,Het grootste verschil was dat we passend enorm onder druk kwamen te staan vandaag. De sprongserve van Loda was heel lastig en ze trokken het duel naar zich toe. We kunnen hier weer van leren. Iedereen heeft minuten gemaakt en het was weer genieten. Spelen voor eigen publiek, dat is sinds het EK van 2015 zo geweldig, het leeft enorm. Dat geeft ons ook extra energie. Ze bleven achter ons staan, ook toen al lang duidelijk was dat we gingen verliezen.”

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn