Het is Jong Oranje op het EK onder 20 in Brno niet gelukt om ook hun tweede wedstrijd te winnen. Belarus was met 3-0 (25-20, 25-20, 25-21) te sterk. Jong Oranje zakt door het verlies af naar plek drie in Poule II, maar is nog niet uitgeschakeld voor een plaats in de halve finales. Donderdag speelt het team van bondscoach Arnold van Ree tegen Rusland, dat zaterdag met 3-1 van Belarus wist te winnen.

Nederland wist van tevoren dat de sleutel tegen de nummer 8 van de Europese ranking zou liggen in het afstoppen van de twee meest belangrijke aanvallers. Uladzislau Babkevich en Maksim Bahatka. In de met 3-1 verloren wedstrijd tegen Rusland van afgelopen zaterdag wisten zij respectievelijk 21 en 15 punten te scoren.

Set 1
In de openingsset ging het tot 6-6 gelijk op. Belarus sloeg een gat tot 16-10, Nederland kon met name te weinig tegenover Bahatka stellen. Hij scoorde vijf van zijn zes aanvallen, enkele keren sloeg hij over het blok heen.

Toen eenmaal het gat van zo’n zes punten was geslagen, kwam Jong Oranje ook wat beter in de wedstrijd. Vanaf dat moment ging het over en weer en wist spelverdeler Tieme de Jong kon middenman Luuk Hofhuis een aantal keer in stelling brengen. Ook stond het verdedigend aan Nederlandse zijde beter. Het verschil bleef nagenoeg gelijk, Belarus won met 25-20.

Set 2
Jong Oranje ging in de tweede set door op de ingeslagen weg. De Wit-Russische steunpilaren kwamen minder goed tot scoren en aan de hand van Yannick Bak nam Nederland een 11-8 voorsprong. Vanaf 15-13 wist Belarus alleen een serie van vijf punten te maken en nam het initiatief over. Oranje kwam nog twee keer op gelijke hoogte, maar vanaf 20-20 maakten de Wit-Russen wederom een serie van vijf punten om de set binnen te slepen.

Set 3
In de derde set ging het niet slecht met Oranje, de helft van de eigen aanvallen werden gescoord. Maar het percentage van Belarus lag met 65% van de aanvallen toch een stuk hoger. Met 25-21 maakte Belarus het uit.

Donderdag Rusland
Door het verlies tegen Belarus is Jong Oranje afgezakt naar plek drie in Poule II. Rusland en Belarus staan nu op de plaatsen die recht geven op deelname aan de halve finales. Nederland heeft donderdag in de laatste poulewedstrijd nog de mogelijkheid om zich alsnog te plaatsen voor de halve finales, maar dan zal er gewonnen moeten worden van Rusland, dat tot nu toe in hun enige wedstrijd met 3-1 van Belarus won. Woensdag spelen Rusland en Duitsland hun tweede wedstrijd.

Mocht Nederland derde of vierde in de poule eindigen, dan spelen zij verder om de plaatsen 5 tot en met 8.