Kwartfinale eindstation volleybalsters Oranje op EK

Kwartfinale eindstation volleybalsters Oranje op EK

De Nederlandse volleybalsters zijn woensdagavond gesneuveld in de kwartfinale van het Europees Kampioenschap. In de Turkse hoofdstad Ankara was de thuisploeg van coach Giovanni Guidetti met 3-0 te sterk voor Oranje.

Basisopstelling

Bondscoach Jamie Morrison begon met dezelfde opstelling als in de achtste finale tegen Griekenland: Britt Bongaerts (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers), Yvon Beliën en Robin de Kruijf (middens) en Myrthe Schoot (libero).

1e set

Oranje begon sterk aan de wedstrijd en liet zich in het begin niet intimideren door de striemende fluitconcerten van de 12.000 Turkse toeschouwers. Dankzij de makkelijk scorende Nika Daalderop, Lonneke Sloetjes en Robin de Kruijf nam Nederland een 7-3 voorsprong.

Na de overweldigende start begon Nederland slordiger te spelen en kwam de thuisploeg op 9-9 langszij. Oranje speelde aanvallend prima, maar liet serverend, passend en verdedigend te veel liggen. Maar liefst zeven services gingen fout, waardoor de equipe van bondscoach Jamie Morrison nooit in haar ritme kwam. Ook passend en verdedigend ging er een hoop mis, waardoor Turkije relatief eenvoudig de set won met 25-20. Daar konden ook de verschillende wissels van Morrison geen verandering in brengen.

2e set

In de tweede set slaagde Oranje er niet in bovengenoemde pijnpunten, de service, passing en verdediging, voldoende te verbeteren. Tactische ballen van Turkije vielen veel te vaak op de grond bij Nederland, en vanachter de servicelijn werd te weinig druk geleverd.

Met de ingevallen Laura Dijkema en Maret Balkestein-Grothues in het veld kwam Oranje door hard te werken nog wel terug van 21-17 tot 21-21. Nederland mocht hopen op setwinst maar deed hierna vrij weinig meer goed. Turkije profiteerde, en maakte het verschil met twee aces en een killblock: 25-22.

3e set

De derde set begon ongelukkig voor het toch al geplaagde Oranje toen Nika Daalderop uitviel met een enkelblessure. Invalster Celeste Plak maakte aanvankelijk een energieke entree, maar kon later in de set ook niet meer het verschil maken. Tot 22-20 voor Turkije mochten de volleybaldames blijven hopen op een ommekeer, maar die zou er niet meer komen. Het was Ebrar Karakurt die 25-20 binnensloeg en zo het vonnis velde over Nederland.

Turkije – Nederland 3-0 (25-20, 25-22, 25-20)

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×