Lange Mannen openen EK met 3-0 zege op Montenegro

Lange Mannen openen EK met 3-0 zege op Montenegro

De openingswedstrijd van de Lange Mannen in Rotterdam Ahoy werd een volleybalshow met Nimir Abdelaziz in de hoofdrol. De captain van Oranje sloeg op imposante wijze 27 punten bij elkaar voor zijn ploeg: hij scoorde dertien keer aanvallend en maakte ook nog vijf blok- en negen servicepunten. Nederland had dan ook weinig moeite met EK-debutant Montenegro. Na ruim een uur was het 3-0 (25-19, 25-17 en 25-15), waarmee de Lange Mannen na dag 1 het tussenklassement van poule D aanvoeren.

Set 1
Bondscoach Roberto Piazza opende het EK vandaag met spelverdeler Gijs van Solkema Thijs ter Horst, Gijs Jorna, Fabian Plak, captain Nimir Abdelaziz, Gijs Jorna, Michaël Parkinson en libero Just Dronkers. Na de explosieve wedstrijd ervoor tussen Polen en Estland, begon het slotduel van vandaag wat bedeesd. EK-debutant Montenegro bleef goed bij in de eerste helft van de openingsset, nadat Ter Horst voor de tweede keer voor de driemeterlijn afzette, stond het 9-8. Dat vond Oranje kennelijk genoeg, want onder aanvoering van Nimir werd de eindsprint ingezet. Nadat de team captain van de Lange Mannen onhoudbaar binnen sloeg (11-8), tekende hij ook voor de twee daaropvolgende kill blocks en rijgde daar nog een paar aces aan vast (20-10). Die klappen kwam Montenegro niet meer te boven, waarmee Oranje haar eerste EK-set binnen had.

Set 2
Het tweede bedrijf kende een zelfde opbouw; Montenegro kon aanhaken tot 10-9, waarna Oranje opnieuw wegliep (15-10).  Na een slimme bal van Plak via het Montenegrijnse blok stond het 19-15, en even later stond Nimir weer achter de servicelijn. Zijn servicegeweld zorgde voor vijf Oranje punten op rij en bracht Nederland op een comfortabele 2-0 voorsprong (25-17).]

Set 3
Ook in de derde set had de ploeg van Piazza weinig moeite met de EK-debutant. Een onhoudbare smash van Nimir bracht de marge voor het eerst op twee (10-8), en nadat de captain van Oranje drie kogels op rij afvuurde op de Montenegrijnse speelhelft was het 16-12. Plak tekende met een blok voor het volgende Oranje punt, waarna de Lange Mannen de wedstrijd ontspannen konden uitspelen. Ter Horst sloeg 23-15 op het scorebord, een ace van Plak bracht de thuisploeg vervolgens op match point. De Montenegrijnse passfout die daarop volgde, werd door een attente Parkinson genadeloos afgestraft: 25-17.

One down, four to go
Eerder op de dag won Tsjechië met 3-1 van Oekraïne, regerend wereldkampioen Polen boekte met dezelfde cijfers een zege op Estland. Morgen verdedigen de Lange Mannen hun voorlopige eerste plaats in poule D tegen Oekraïne, waarna zondag de kraker tegen Polen wacht. Voor dat laatste duel in Rotterdam zijn wat extra kaarten in de verkoop gegaan, wees er snel bij, want op = nu echt op!

Vanaf dinsdag treedt poule D aan in Amsterdam, waar de Lange Mannen dinsdagavond spelen tegen Estland, een dag later begint om 20 uur het laatste pouleduel tegen Tsjechië. Wil je erbij zijn, bestel je kaarten snel!

Dag 1 EK Volleybal Mannen – poule D – Rotterdam Ahoy

Tsjechië – Oekraïne: 1-3 (21-25, 19-25, 25-19, 22-25)
Estland – Polen: 1-3 (22-25, 27-25, 22-25, 17
Nederland – Montenegro: 3-0 (25-19-25-17, 25-15)

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×