De Nederlandse volleyballers hebben hun laatste duel op het OKT verloren. Argentinië was vandaag in drie sets te sterk: 25-17, 27-25 en 25-22. De Lange Mannen keren huiswaarts zonder olympisch ticket, maar kunnen zich op basis van de wereldranglijst nog plaatsen.

Op papier waren Argentinië en Nederland, na Polen, de grote kanshebbers voor een olympisch ticket. Nederland kon zich na nederlagen tegen Canada, België en Bulgarije niet meer kwalificeren, terwijl Argentinië onverwachts verloor van Canada, dat nu de grootste kanshebber is voor het tweede ticket. Argentinië, de nummer zes op de wereldranglijst, moest vandaag van Nederland winnen om hun kans op directe plaatsing levend te houden.

Startopstelling

Bondscoach Roberto Piazza begon met Wessel Keemink (spelverdeler), Thijs ter Horst (diagonaal), Bennie Tuinstra en Wouter ter Maat (passer/lopers), Michaël Parkinson en Fabian Plak (middens) en Robbert Andringa (libero).

Set 1

In de eerste set zag Piazza zijn team een 4-6 voorsprong uit handen geven, waarna ze met 8-6 achter kwamen. Na een time-out liep Argentinië, dankzij verrassend spel van de spelverdeler De Cecco, verder uit naar 13-8. Piazza haalde Ter Maat naar de kant en bracht Maarten van Garderen in het spel, maar dat bracht Argentinië niet van de wijs. De ploeg bereikte de twintig puntengrens met een comfortabele voorsprong van vijf punten. Nederland kwam vervolgens nog maar twee keer tot scoren. Binnen 22 minuten was de eerste set binnen voor Argentinië: 25-18.

Set 2

Met Gijs Jorna en Twan Wiltenburg binnen de lijnen kende Nederland een goede start in de tweede set. Na een ace van Tuinstra stond het 6-2. Dit was het teken voor bondscoach Marcelo Méndez om zijn ploeg naar de kant te halen. In het midden van de set kwam Argentinië weer op gelijke hoogte (15-15), maar dankzij een snelle aanval door het midden via Parkinson behield Nederland de voorsprong. De Lange Mannen hielden dit vast tot Argentinië met een killblock van Loser het minimale voordeel wist te pakken: 22-21. Diezelfde Loser bracht Argentinië even later op setpunt. Nederland nam een time-out, waarin Piazza zijn team toesprak: ‘believe that it’s possible’. De Lange Mannen werkten vervolgens twee setpunten weg, maar met een blok verzilverde Vicentin de derde voor zijn team: 27-25.

Set 3

Dankzij twee blokkeringspunten op rij van Keemink had Nederland opnieuw vroeg in de set een voorsprong te pakken: 3-6. Maar net als in de eerste twee sets zien de Lange Mannen Argentinië al snel dichtbij komen. Een punt van spelverdeler De Cecco geeft Argentinië voor het eerst in deze set de voorsprong (14-13), waarna ze niet meer op achterstand komen. In de slotfase krijgt de ploeg drie kansen om het af te maken. Ter Horst werkte het eerste setpunt weg, maar uiteindelijk bezegelde Loser de overwinning met zijn twaalfde punt van de wedstrijd: 25-22.

Olympische Spelen
Met deze overwinning staan de Argentijnen nu op de tweede plek in de poule, maar Canada kan nog roet in het eten gooien. Als de Canadezen vandaag winnen van Mexico, zullen zij het tweede olympische ticket bemachtigen. Net als bij de vrouwen kunnen de Lange Mannen zich op basis van de wereldranglijst in juni 2024 nog plaatsen voor de Olympische Spelen.