Aanvoerder van de TeamNL Volleybaldames Laura Dijkema maakt een opvallende transfer. Ze gaat vanaf volgend seizoen spelen in de veelbelovende League One Volleyball. De Amerikaanse competitie wordt de zesde landencompetitie waarin Dijkema haar kunsten gaat vertonen.

Eerder was ze actief in Nederland, Duitsland, Turkije, Rusland en Italië. In dat laatste land in Dijkema momenteel actief bij Vallefoglia.

Nieuwe uitdaging
In gesprek met De Telegraaf-verslaggever Willem Held licht ze toe hoe haar beslissing tot stand kwam. Dijkema: ‘Rond de jaarwisseling heb ik eens een goed gesprek met mezelf gevoerd. Zo van: Laura, wat wil je nu eigenlijk nog? De beste vier ploegen van Italië zijn allemaal voorzien van een goeie spelverdeler. Wil ik dan nog een seizoen in de middenmoot spelen. Dat heb ik wel zo’n beetje gezien. De Amerikaanse manier van sportbeleving heeft me altijd getrokken. En nu willen ze me ineens hebben in die nieuwe league. Dat lijkt me dus heel gaaf, dat snap je.’

League One Volleyball
In de nieuwe League One Volleyball zullen – naar alle waarschijnlijkheid – zes gelijkwaardige ploegen het tegen elkaar gaan opnemen. Er zal worden gespeeld in: Atlanta, Austin, Houston, Madison, Omaha, Salt Lake. Het is de bedoeling dat de LOVB snel gaat groeien naar twaalf clubs.

De teams bestaan in principe uit vier Amerikaanse topspeelsters, vier buitenlandse sterren en vier speelsters die vanuit het college volleybal instromen. Dijkema verwacht in Atlanta of Omaha terecht te komen, omdat bij de clubs in die steden nog geen sterke spelverdeelsters zijn ’gestald’.

Dijkema: ‘Deze competitie gaat echt wel een ding zijn in de volleybalhistorie. Veel topspeelsters kiezen hiervoor en dat zal ook invloed hebben op het Europese clubvolleybal.’

Prominente investeerders
Beroemde (oud-) sporters als skiester Lindsey Vonn, tennisicoon Billie Jean King en de basketballers Kevin Durant en Jayson Tatum investeren in de nieuwe league. Na de eerste investeringsronde werd vorig jaar al 35 miljoen dollar opgehaald. Volleybal is in de Verenigde Staten al tien jaar de meest beoefende sport onder meisjes en de League One Volleybal wordt gebouwd op een fundament van 43 grote jeugdclubs.

Bron: De Telegraaf/Willem Held Foto: Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn