Lonneke Sloetjes heeft haar beslissing genomen: ze stopt met topvolleybal. De 302-voudig international laste een pauze in na het clubseizoen 2019-2020 om even afstand te nemen van haar sport. De afgelopen maand besloot ze dat de tijdelijke pauze een definitief einde wordt. De 30-jarige Sloetjes, die in Lichtenvoorde woont met haar vriend Thomas, kiest ervoor om bij haar familie in de buurt te zijn en zich te richten op haar maatschappelijke carrière. Lonneke Sloetjes is zonder twijfel een van de meest succesvolle volleybalsters uit de Nederlandse geschiedenis.

Bekijk in deze video de hoogtepunten uit de carrière van Lonneke!

Via VCV, Longa’59 en Pollux naar het buitenland

De 1.92 meter lange Lonneke Sloetjes begon in 2001 met volleyballen in haar geboorteplaats Varsseveld. Haar talent werd al snel opgemerkt door het naburige Longa’59 uit Lichtenvoorde, destijds een van de topteams in Nederland. Na drie jaar in de Eredivisie te hebben gespeeld in haar huidige woonplaats, verhuisde ze naar Pollux in Oldenzaal, die andere grootmacht van weleer uit het oosten.

Sloetjes werd met zowel Longa’59 als Pollux tweede in de Eredivisie, waarin het met internationals gevulde Martinus destijds de dienst uitmaakte.

De sympathieke diagonaal kwam via Oldenzaal terecht in het Duitse Münster en later in het Italiaanse Busto Arsizio. Bij die laatste club speelde ze niet vanwege een schouderblessure. Dit ongemak zorgde er ook voor dat ze in deze jaren in Oranje nog niet zo dominant speelde als ze vanaf 2015 zou doen.

Transfer naar Vakifbank Istanbul in wonderjaar 2015

Sloetjes keerde terug naar Duitsland en tekende een contract bij SSC Schwerin voor het seizoen 2014-2015. In de Noord-Duitse stad kwam het grote talent van Sloetjes, inmiddels verlost van haar schouderblessure, weer volledig tot wasdom. Dat bleef niet onopgemerkt, en een jaar later tekende ze bij het grote Vakifbank Istanbul, het Real Madrid van het internationale vrouwenvolleybal.

Grote prijzen voor een grote speelster

In Istanbul beleefde ze haar mooiste jaren en boekte ze samen met coach Giovanni Guidetti grote successen. Sloetjes won in vier seizoenen twee keer de Champions League en twee keer het WK voor clubteams. Ze werd drie keer kampioen in de sterke Turkse competitie en veroverde ook twee keer de Turkse beker.

Sloetjes werd zowel in de Champions League als in de Turkse competitie verkozen tot beste diagonaal en voelde zich zeer thuis in de Europees / Aziatische metropool.

Na haar succesjaren in Istanbul speelde ze nog één seizoen voor het Italiaanse Scandicci, alvorens ze terugkeerde naar haar geliefde Achterhoek.

Lonneke Sloetjes WGP 2016
Lonneke Sloetjes EK 2015
Lonneke Sloetjes EK 2015 3
Lonneke Sloetjes EK 2015 2
Lonneke Sloetjes CL 2017
Ingrid Visser Award 2015
EK 2017 3
Ingrid Visser Award 2015 website formaat

Lonneke Sloetjes in Oranje

Lonneke Sloetjes maakte in 2008 haar debuut in Oranje op de Montreux Masters tegen Cuba. In 2009 en 2010 speelde ze geen interlands, maar vanaf 2011 t/m 2020 was ze een vaste waarde in de selectie.

Vanaf 2015 behoorde Sloetjes tot de beste aanvalsters ter wereld. Onder leiding van coach Giovanni Guidetti, bij zowel haar club Vakifbank als Oranje, werd ze de belangrijkste aanvalster van het nationaal team.

Oranje speelde de sterren van de hemel op het EK 2015 in eigen land. Met energiek en betoverend volleybal werkte Nederland zich naar de finale in Ahoy, waar Rusland voor 11.000 toeschouwers te sterk bleek.

Voor het eerst sinds 1996 weer naar de Olympische Spelen

Ondanks het verlies van de EK-finale had Nederland wel definitief de stap naar de wereldtop gezet. Enkele maanden later bereikten de volleybalsters de finale van het Europese OKT in Turkije. Rusland bleek opnieuw te sterk, maar er werd wel een ticket verdiend voor het intercontinentale OKT in Japan.

Op dat toernooi in Japan plaatsten Sloetjes en haar teamgenoten zich definitief voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, waardoor Oranje voor het eerst in twintig jaar terugkeerde op het olympische toneel.

In Rio bereikte de equipe van Guidetti de halve finale, waarin na een titanenstrijd werd verloren van de latere kampioen China. In de strijd om het brons waren de Verenigde Staten te sterk.

Sloetjes werd in 2016 uitgeroepen tot beste diagonaal van het OKT, van de World Grand Prix én van de Olympische Spelen.

Dream Team Rio de Janeiro website formaat

Ook in 2017 en 2018 wereldtop

In de jaren na Rio consolideerde Nederland haar status op het internationale toneel. Inmiddels onder leiding van coach Jamie Morrison won Oranje opnieuw zilver op het EK (2017) en eindigde het team als vierde op het WK 2018, de hoogste klassering ooit.

Tegenslag in 2019 en 2020

Vanaf 2019 kwam de tegenslag. Nederland speelde een teleurstellend EK en miste ook de eerste kans op een olympisch ticket door met 3-0 van Italië te verliezen in Catania. Ook op het laatste OKT in Apeldoorn ging het mis. Coach Giovanni Caprara slaagde er niet in Nederland naar de Olympische Spelen van Tokio te loodsen. Sloetjes maakte na het OKT het seizoen af bij Scandicci, en lastte daarna een pauze in.

Lonneke Sloetjes CL 2017 Vakifbank
Lonneke Sloetjes CL 2017 Dream Team
EK 2017 Team
EK 2017 Dream Team
EK 2015 Team

Reactie Lonneke Sloetjes:

“Het afgelopen jaar heb ik gezocht naar drijfveren en motieven om weer te gaan spelen. De kriebels om weer te gaan spelen kwamen echter niet. Ik merk dat ik veel energie haal uit andere dingen die op mijn pad komen en die ik kan leren, bijvoorbeeld op het gebied van mijn studie. Daarnaast wil ik ook graag bij mijn familie in de buurt zijn nu. Ik ben heel dankbaar voor alles wat ik heb mogen meemaken. De successen met Oranje en Vakifbank zullen mij altijd bijblijven. En natuurlijk ook de vele vriendschappen die ik aan het volleybal heb overgehouden. Het is helemaal goed zo.”

Reactie Maret Grothues, aanvoerder Oranje:

“Lonneke was echt een speelster van wereldklasse. Met haar samen hebben we veel hoogtepunten beleefd! Ze won onder andere de Champions League en het WK voor clubteams en werd vaak benoemd tot ‘Meest Waardevolle Speelster’ of ‘Beste Diagonaal’ van grote toernooien. Ondanks al deze successen is ze een van de meest bescheiden mensen die ik ken. Zowel binnen als buiten het veld is ze een zeer prettig persoon die altijd voor mensen klaarstaat. Het was een eer om naast haar in het veld te staan, en we gaan haar missen. Ze kan terugkijken op een hele mooie, succesvolle carrière!”

Reactie Giovanni Guidetti, voormalig coach van Sloetjes bij Vakifbank en Oranje:

“Toen ik startte als bondscoach bij het Nederlands team was Lonneke een grote verrassing voor mij. Ik had geen goed beeld van wie zij was en wat ze kon, totdat Gil (assistent-bondscoach destijds red.) mij riep en zei: kom eens kijken naar deze diagonaal, zij is ongelooflijk. Ik zag haar aanvallen en zei: wow, wie is dat? En vanaf dat moment wist ik meteen hoe belangrijk zij zou worden voor Oranje. Ik heb haar toen direct laten contracteren bij Vakifbank en dat was het begin van een geweldig verhaal.

In mijn carrière heb ik veel geweldige speelsters mogen coachen, maar ‘Lonny’ staat echt in de top van mijn lijst omdat ik nog nooit een speelster heb meegemaakt die zo geliefd was. De staf, de fans, haar teamgenoten, iedereen hield van haar. Ze kwam altijd vrolijk naar de training, werkte altijd hard en gaf altijd alles wat ze in zich had. Echt een geweldig voorbeeld en een geweldig persoon. Ze was een speelster met nog meer menselijke kwaliteiten dan volleybaltechnische kwaliteiten, en dat zegt veel over iemand die zoveel heeft bereikt.

Lonneke zit in mijn hart en in mijn herinneringen en ik gebruik haar als rolmodel en voorbeeld voor jonge talenten. Ze werd binnen korte tijd een van de beste diagonalen ter wereld, en deed dat met een houding om te leren en om zichzelf constant te verbeteren.

Daarnaast was ze altijd bescheiden en dat maakt haar tot zo’n groot kampioen. Ze keek nooit om naar wat ze had bereikt, maar was iedere dag bezig om beter te worden. Dit is een les voor iedereen en dit maakt dat ze voor mij een plek krijgt tussen de meest excellente atleten waar ik ooit mee heb gewerkt.”

Reactie Joop Alberda, technisch directeur Nevobo:

“Lonneke is een speelster die ambitie, verantwoordelijkheid en perfectionisme samenbracht en die zeldzame mix van eigenschappen maakt haar tot een bijzondere topsporter. Ze is altijd zeer bescheiden gebleven en ik vermoed dat ze zelf niet beseft hoe groot ze was als speelster. Haar bijdrage aan het Nederlandse volleybal wordt met grote letters bijgeschreven in de geschiedenis van onze sport. De Nevobo staat altijd voor haar klaar om haar te helpen nu ze aan een nieuwe fase in haar leven begint.”

Club CV Lonneke Sloetjes

2001-2005 VCV Varsseveld
2005-2009 Longa '59 Lichtenvoorde
2009-2011 Pollux Oldenzaal
2011-2013 USC Münster
2013-2014 Unendo Yamamay Busto Arsizio
2014-2015 SSC Schwerin
2015-2019 Vakifbank Istanbul
2019-2020 Scandicci

Prijzen:

2 x goud Champions League (2017 en 2018)
1 x zilver Champions League
2 x goud WK voor clubs (2017 en 2018)
1 x brons WK voor clubs
3 x goud Turkse league
2 x goud Turkse beker

Oranje CV Lonneke Sloetjes

Deelname aan o.a.:

EK (2011, 2015, 2017, 2019)
WK (2014, 2018)
European Games (2015)
Olympische Spelen (2016)
World Cup (2019)

Prijzen:

2 x zilver EK (2015 & 2017)
1 x brons World Grand Prix 2016
4e op Olympische Spelen 2016
4e op WK 2018

Persoonlijke prijzen:

Beste diagonaal Champions League 2017
Beste diagonaal Olympische Spelen 2016
Beste diagonaal World Grand Prix 2016
Beste diagonaal Olympisch kwalificatietoernooi Tokio 2016
Beste diagonaal EK 2015 & 2017
Beste diagonaal Turkse competitie - seizoen 2015-2016

2 x Ingrid Visser award
GOAT award Volleybalkrant.nl
MVP van de Bundesliga in Duitsland
Talent van het jaar Eredivisie Nederland

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×