Beachvolleyballer Christiaan Varenhorst heeft een nieuwe teamgenoot gevonden: Maarten van Garderen. Varenhorst speelde tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro samen met Reinder Nummerdor, die inmiddels gestopt is. Van Garderen, die nu in de Italiaanse A1 speelt bij Bunge Ravenna, zal na het clubseizoen direct aansluiten bij Beachvolleybal Team Nederland.

Maarten van Garderen (27 jaar) speelt al jaren professioneel volleybal in het buitenland. Momenteel komt hij voor het derde seizoen uit in Italië, daarnaast speelde hij ook in Frankrijk (Beauvais) en Duitsland (Friedrichshafen). In Nederland volleybalde de passer/loper voor Renswouw, SSS en Orion.

Van Garderen maakte in 2012 zijn debuut voor het nationaal team en speelde t/m afgelopen zomer 115 interlands. In zijn debuutjaar won de Renswoudenaar met Oranje de European League.

Enkele maanden geleden werd Van Garderen voor het eerst benaderd of hij na wilde denken over een toekomst als beachvolleyballer. Dit gebeurde na overleg met beide bondscoaches (beachvolleybal en volleybal) en de bond.

“Ik was verrast toen Christiaan Varenhorst en bondscoach Gijs Ronnes mij benaderden”, erkent Van Garderen. “Als een wereldtopper van het kaliber Christiaan Varenhorst belt, dan ga je er wel over nadenken. We hebben afgesproken in Italië en een goed gesprek gehad. Beachvolleybal vind ik een prachtige sport, en ik denk dat het spel mij goed ligt. Als team kunnen Christiaan en ik wellicht ver komen. Ik moet natuurlijk op nul beginnen, maar het is een droom om op de Olympische Spelen van Tokio in actie te komen.”

Van Garderen heeft weinig beachvolleybalervaring, maar wordt gezien als een potentiele topspeler. “Maarten is technisch begaafd en heel balvaardig”, vertelt bondscoach Gijs Ronnes van Beachvolleybal Team Nederland. “Wij zijn op zoek gegaan naar de beste kandidaat om met Christiaan te gaan spelen en toen kwamen we bij hem uit. Maarten heeft het in zich om een hele goede beachvolleyballer te worden.”

Van Garderen sluit direct na het clubseizoen aan bij Beachvolleybal Team Nederland en zal waarschijnlijk met Varenhorst direct gaan deelnemen aan het World Tour toernooi in Rio de Janeiro (18 t/m 21 mei). De kans is aanwezig dat Van Garderen voor het clubseizoen 2017-2018 terugkeert naar zijn club in Italië, dat wordt later bekend.

De 2.00 meter lange Van Garderen zal door zijn overstap naar Beachvolleybal Team Nederland deze zomer niet uitkomen voor het Nederlands mannenvolleybalteam. “Dat is een hele moeilijke beslissing geweest”, vertelt hij. “Ik heb veel geïnvesteerd in mijn zaalcarrière en we hebben met Oranje de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Maar de kans die ik heb gekregen om met Christiaan Varenhorst te gaan spelen wil ik nu niet laten lopen.”

“Ik ben zeer teleurgesteld dat Maarten niet meer beschikbaar is voor Oranje, maar het zal de goede weg die wij hebben ingezet niet verstoren”, reageert bondscoach Gido Vermeulen van het Nederlands mannenteam. “Wij willen ons in mei voor eigen publiek voor het eerst sinds 2002 plaatsen voor het WK Volleybal. Daarna staan nog de World League en het EK Volleybal op het programma.”

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn