Bert Korteling stopt met zijn rol als Manager Topsport Beach bij Beachvolleybal Team Nederland. Korteling, die al sinds 1986 voor de Nevobo werkt, gaat voor de bond een onderzoek leiden naar de organisatie van de talentontwikkeling van volleyballend Nederland. In onderstaand bericht blikken Bert Korteling zelf, Frans van de Ven (Programmadirecteur Topsport gemeente Den Haag), Alexander Brouwer (speler BTN) en Michel Everaert (Directeur Sportontwikkeling en evenementen Nevobo) terug op zijn lange carrière in de topsport.

Bert Korteling Willem Alexander Londen 2012 RH
Bert met projectleider EK 2018
Foto Bert Rutte
Bert Gstaad met mannen
Bert Joop Gandia 2019

Vanaf 2004 werkzaam voor Nevobo topsportprogramma beachvolleybal

Sinds 1986 werkt Bert Korteling voor de Nevobo, vanaf 2004 voor het Nevobo topsportprogramma beachvolleybal. Na 17 jaar komt daar een einde aan, een periode die begon bij Beach Team Holland en in 2014 overging in Beachvolleybal Team Nederland (BTN).

De start van Bert Korteling in het beachvolleybal was eigenlijk al eerder, met een klein groepje talenten in Den Haag in 2001. Toen de Nevobo vanaf 2004 ook met topsport beachvolleybal startte, ging het snel. Hij zorgde ervoor dat beachvolleybal bij NOC*NSF op de kaart kwam, met de accreditatie tot Nationaal Training Centrum (NTC) in 2009 tot gevolg.

Ook de samenwerking met de gemeente Den Haag kreeg in die jaren officieel vorm, waarbij hij nauw optrok met Michel Everaert. In 2007 resulteerde dit in het eerste vierjarige convenant met Den Haag en vanaf dat jaar werden ook de eerste grote resultaten geboekt door Reinder Nummerdor en Richard Schuil.

De jonge talenten behaalden onder de hoede van Bert vanaf 2005 al mooie prestaties. De samenwerking met Den Haag groeide uit tot waar BTN nu staat, met een TeamNL Centrum en een prachtig trainingscentrum: de Sportcampus Zuiderpark. Al vanaf 2007 maakt Nederland met beachvolleybal structureel deel uit van de wereldtop, zowel bij de vrouwen als de mannen.

Reactie Bert Korteling

“Ik ben gezegend geweest met een zeer getalenteerde groep spelers, en de Nevobo en Den Haag die daarvoor een goed programma mogelijk maakten. Binnen BTN kon ik werken met diverse topcoaches, experts en andere collega’s op allerlei gebied. Dit heeft mij gevormd en geïnspireerd. Ik heb aan BTN kunnen werken tot de topsportorganisatie die er nu is. Dat was geweldig om mee te maken en daarvan deel uit te maken. In die jaren werden grote prestaties behaald met als hoogtepunten diverse Europese titels, een gouden en zilveren medaille op de WK en de eerste olympische beachvolleybalmedaille in Rio 2016.”

“De Nevobo heeft vanaf begin 2021 ontwikkelingen in gang gezet, die ervoor hebben gezorgd dat mijn huidige functie te weinig uitdagend is. Dit heeft me doen besluiten om met mijn huidige functie te stoppen. Met de directie was al besloten om de huidige Nevobo talentontwikkeling tot 1 mei aanstaande onder de loep te nemen. Daarna kijken we verder.”

“Ik wil alle collega’s waarmee ik de afgelopen 17 jaar heb samengewerkt, heel erg bedanken voor hun vertrouwen. Het was een geweldige tijd”.

Frans van de Ven (Programmadirecteur Topsport gemeente Den Haag), over zijn samenwerking met Bert Korteling:

“Met Bert kijken we vanaf 2006 terug op een jarenlange, uiterst constructieve en succesvolle samenwerking. Begonnen in een geïmproviseerde, tot beachhal omgetoverde oude sporthal, heeft Bert ervoor gezorgd dat al ‘zijn’ spelers en speelsters elke dag weer opnieuw bouwden aan het verbeteren van hun prestaties op het veld maar zeker ook daarnaast. Maar ook de gemeente kon bouwen op Bert. Met en mede door hem heeft Team NL beachvolleybal vele belangrijke toernooien gewonnen en is waar mogelijk actief bijgedragen aan het promoten van de beachvolleybalsport in onze stad. Op pleintjes, bij scholen, tijdens evenementen en festiviteiten. Hij stond aan de wieg van het eerste, door NOC*NSF, erkende Nationaal Training Centrum in Nederland en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het huidige Team NL beachvolleybal trainingscentrum Sportcampus Zuiderpark.”

Alexander Brouwer (o.a. wereldkampioen 2013, olympisch brons 2016):

“Al sinds de eerste keer dat ik samen met Christiaan in 2006 binnen kwam lopen bij de nationale selectietraining, zorgde Bert er als manager voor dat alles op rolletjes liep. Hij heeft jarenlang als stille kracht vanachter de schermen een onmisbare bijdrage geleverd aan de professionalisering, ontwikkelingen en vele successen van Beach Team Nederland. Persoonlijk zal ik vooral de bossen bloemen na een overwinning, het opbeurende praatje na teleurstelling en het slappe geouwehoer op de gang missen. Aan alles komt een eind. Namens alle atleten van BTN, zowel uit de huidige selecties als de vele voor ons, wil ik Bert voor alles bedanken.”

Michel Everaert (Directeur Sportontwikkeling en evenementen Nevobo):

“Toen Bert Goedkoop, Bert Korteling en ikzelf in 2006 begonnen met Beach Team Holland, waren dat de eerste stappen van een echt topsport beachvolleybalprogramma. Een programma dat inmiddels aardig wat prijzen heeft opgeleverd. Bij de ontwikkeling van het programma heeft Bert een cruciale rol gespeeld, hij vertaalde de ambitieuze ideeën in een topsportprogramma en zorgde voor de onderbouwing van de broodnodige financiering. Ik kijk terug op een geweldige samenwerking met Bert waarbij hij het cement tussen de stenen van BTN was. Bert is gelukkig niet verloren voor de Nevobo, het onderzoek over de organisatie van de talentontwikkeling van volleyballend Nederland is een vergelijkbaar project als het opstarten van BTN, ik ben dan ook blij dat Bert deze taak op zich wil nemen.”

Foto: Bert Korteling op de Olympische Spelen van 2012 met toenmalig kroonprins Willem-Alexander (fotohoogendoorn.nl), Bert Korteling met zijn zoon op het EK Beachvolleybal 2018 (eigen foto), Bert Korteling met Mark Rutte (eigen foto), Bert Korteling met spelers en voormalig technisch directeur Bram Ronnes (eigen foto), Bert Korteling met voormalig technisch directeur Joop Alberda (eigen foto)

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×