De Nederlandse volleyballers zijn nagenoeg zeker van deelname aan het Europees Kampioenschap 2021. Oranje won vanavond in Apeldoorn in het derde EK-kwalificatieduel met 3-1 (25-17, 25-21, 19-25, 25-17) van Zweden. Zweden treft zaterdag Kroatië. Zondag wordt Nederland – Kroatië gespeeld, de laatste wedstrijd uit poule A. Indien Oranje als poulewinnaar eindigt is het zeker van EK-deelname. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan eindigt Nederland met drie zeges hoogstwaarschijnlijk bij de beste vijf nummers twee, waarvoor ook een EK-ticket klaarligt.

Opstelling

Bondscoach Roberto Piazza gaf voor het eerst in deze EK-kwalificatiereeks een basisplaats aan diagonaal Nimir Abdelaziz. De aanvoerder van Oranje startte samen met Wessel Keemink (spelverdeler), Gijs Jorna en Bennie Tuinstra (passer/lopers), Luuc van der Ent en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers (libero).

1e set

Nederland had er duidelijk zin in vrijdagavond en ging flitsend van start tegen Zweden, dat nog niet wist te winnen in deze EK-kwalificatiereeks. Na een killblock van Nimir Abdelaziz nam Nederland een 9-6 voorsprong en een punt later moest de Zweedse coach Per-Erik Dahlqvist vluchten in zijn eerste time-out.

Veel richtte de Zweedse peptalk niet uit, want op 14-7 was het verschil al opgelopen tot zeven punten en moest Dahlqvist zijn tweede time-out aanvragen.

Nederland controleerde de set, kwam zelf gemakkelijk tot scoren en noteerde menig killblock. Op 24-17 kreeg Oranje het eerste setpoint, dat na een goede sprongservice van Nimir Abdelaziz werd benut door een killblock van Bennie Tuinstra.

2e set

In de tweede set had Nederland het beduidend lastiger met Zweden. Oranje liep tegen een 5-9 achterstand aan, mede door enkele directe passfouten van Gijs Jorna. De passer/loper herstelde zijn missers eigenhandig met twee killblocks en een ace, en bracht zijn team zo weer aan de goede kant van de score: 14-11.

Toch was het lek bij Oranje nog niet helemaal boven deze set. De side-out, die in de eerste set zo soepel liep, haperde nu, de Nederlandse aanvallers kwamen steeds moeilijker tot scoren. Op 15-19 voor Zweden leek zelfs de setwinst in gevaar te komen.

Zo ver liet Oranje het niet komen. Op de service van Nimir Abdelaziz kwamen de Lange Mannen punt voor punt dichterbij, en gingen erop en erover. Abdelaziz werd geholpen door de sterk blokkerende Luuc van der Ent, die in deze fase maar liefst vier keer een Zweedse aanval neutraliseerde. De 2.08 meter lange middenaanvaller mocht zijn goede optreden belonen door ook het setpoint te benutten: 25-21.

3e set

Het goede optreden van Zweden in de tweede set bleef niet onbeloond. De Scandinaviërs bleven Nederland onder druk zetten en namen al snel een 6-10 voorsprong. Oranje kwam terug tot een punt na een ace van Nimir Abdelaziz (11-12), maar verloor daarna opnieuw de aansluiting: 11-16.

Zweden behield knap de voorsprong en eiste de set op met 19-25.

4e set

Bondscoach Roberto Piazza sprak zijn manschappen flink toe in de pauze tussen de derde en de vierde set, en dat sorteerde effect. Oranje was niet voornemens het tot een onnodige vijfde set te laten aankomen en nam snel afstand in set vier: 10-5. Spelverdeler Wessel Keemink kreeg zijn hoofdaanvaller Nimir Abdelaziz weer beter aan het scoren, en tegen zoveel geweld was de Zweedse blokkering en verdediging niet opgewassen.

Nederland controleerde en kreeg op 24-17 het eerste matchpoint dat direct werd benut: 25-17. Nimir Abdelaziz werd topscorer met 22 punten.

Resterend programma EK-kwalificatietoernooi Apeldoorn:

Dag Tijd Wedstrijd Locatie Live te zien op
15-mei 16.00 uur Zweden - Kroatië Omnisport, Apeldoorn EuroVolleyTV
16-mei 16.00 uur Kroatië - Nederland Omnisport, Apeldoorn Ziggo Sport (kanaal 13) + EuroVolleyTV + YouTube
Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×