De Nederlandse volleyballers hebben vanavond in de Volleyball Nations League met 3-0 verloren van olympisch kampioen en wereldranglijstaanvoerder Brazilië. In de derde set kwam Oranje met 23-19 voor, maar de Lange Mannen verzuimden de setwinst binnen te halen. Donderdagavond treft Nederland opnieuw een sterke opponent: regerend wereldkampioen Polen.

Opstelling

Bondscoach Roberto Piazza kon vandaag niet beschikken over passer/loper Thijs ter Horst, die lichtgeblesseerd buiten de wedstrijdselectie was gelaten. De starting seven waren: Freek de Weijer (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Bennie Tuinstra en Robbert Andringa (passer/lopers), Luuc van der Ent en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers (libero).

1e set

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd en nam brutaal een 4-1 voorsprong na een aantal punten van Bennie Tuinstra en een droge knal van Luuc van der Ent. Na een killblock van Nimir Abdelaziz ging Nederland met een 8-5 voorsprong de eerste technische time-out in.

Op 9-9 kwam het grote Brazilië langszij, en vanaf 11-11 verloor Nederland de aansluiting: 11-14. Oranje bleef tot 19-21 hoop houden op setwinst, maar na een serie scores van Wallace ging de set met 19-25 naar de Zuid-Amerikanen.

Oranje speelde behoorlijk goed volleybal in de eerste set, maar serveerde te matig om Brazilië te kunnen bedreigen (7 foutservices).

2e set

Brazilië begon het sterkst aan set twee (3-8 bij de eerste technische time-out), maar Nederland vocht zich dankzij killblocks van Luuc van der Ent en Michaël Parkinson en een ace van Freek de Weijer knap langszij: 10-10.

Mede dankzij de uitstekende Bennie Tuinstra (vandaag 13 punten), die een goede klik had met spelverdeler Freek de Weijer, nam Oranje even later zelfs een 18-17 voorsprong.

Het zou echter de laatste keer zijn dat Nederland aan de goede kant van de score stond in deze set. Om Brazilië van setwinst af te houden was een serie punten nodig, maar die kwam er niet. Vanaf 21-22 drukte het team van coach Carlos Schwanke door en won het de set met 22-25.

3e set

In de derde set speelde Nederland zijn beste volleybal. Waar de sprongservice van Nimir in de eerste twee sets nog haperde, was dit in het derde bedrijf niet het geval. Mede dankzij drie aces en nog een aantal opslagen met veel druk, bracht de sterspeler van Oranje Brazilië in verlegenheid. Nederland nam een 23-19 voorsprong en kon de setwinst al bijna ruiken.

Bondscoach Roberto bracht op deze stand Gijs van Solkema en Stijn van Tilburg in als dubbele wissel, om extra aanvalskracht aan het net te genereren. Met de genaturaliseerde Braziliaan Yoandy Leal (geboren in Cuba) op service kwam Brazilië echter terug tot 23-23. Na een nieuwe ace van Leal werd het zelfs 23-24 in het voordeel van het Dream Team uit Brazilië. Met het voordeel aan hun zijde won Brazilië enkele punten later de set met 25-27 en daarmee de wedstrijd met 3-0.

Nimir en Leal, volgend seizoen teamgenoten bij Modena, scoorden vandaag ieder 20 punten.

Donderdagavond om 21.00 uur tegen wereldkampioen Polen

Op donderdagavond om 21.00 uur speelt Oranje tegen wereldkampioen Polen. Deze wedstrijd is opnieuw live te zien op Ziggo Sport.

Nederland – Brazilië 0-3 (19-25, 22-25, 25-27)