Het Nederlands volleybalteam heeft vanmiddag zijn laatste EK-kwalificatiewedstrijd in Apeldoorn met 3-2 verloren van Kroatië. Oranje was gisteren al zeker van de eerste plaats in poule A, en speelde vandaag dus voor de eer. Kroatië plaatste zich na de winst van de eerste set ook definitief voor het EK.

Nederland – Kroatië 2-3 (25-27, 23-25, 25-18, 26-24, 13-15)

Opstelling

Bondscoach Roberto Piazza koos vanmiddag voor een basisopstelling met Wessel Keemink (spelverdeler), Wouter ter Maat (diagonaal), Thijs ter Horst en Robbert Andringa (passer/lopers), Fabian Plak en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers (libero).

1e set

Oranje begon sterk en geconcentreerd aan het duel tegen Kroatië. Voor de Lange Mannen stond vandaag alleen de eer op het spel, aangezien de ploeg van bondscoach Roberto Piazza sinds gisteren al verzekerd was van de eerste plaats in poule A. Kroatië daarentegen zou vandaag minimaal één set moeten winnen om zich bij de beste vijf nummers twee van alle zeven poules te voegen.

Aan die opdracht voldeed Kroatië direct in de eerste set, al zag het daar lang niet naar uit. Oranje ging tot 23-20 comfortabel aan de leiding, en speelde uiterst efficiënt volleybal. In de strijd om de big points begon de Nederlandse aanvalsmachine opeens te haperen. Nederland kreeg nog wel setpoints op 24-23 en op 25-24 maar slaagde er niet in deze te benutten. Kroatië kwam op 25-25 en drukte door tot 25-27, waardoor het de eerste set won en zich plaatste voor het EK. Die prestatie werd luidruchtig gevierd op het veld, direct na het laatste punt.

2e set

Nederland begon opnieuw goed in set twee (10-7 en 15-13) , maar slaagde er opnieuw niet in de voorsprong om te zetten in setwinst. Bondscoach Piazza bracht Bennie Tuinstra in voor Thijs ter Horst op 12-11. Later kwamen ook Nimir Abdelaziz en Gijs van Solkema in het veld als dubbele wissel voor Ter Maat en Keemink.

De verse krachten konden niet voorkomen dat Kroatië in de slotfase (vanaf 21-21) opnieuw het initiatief naar zich toetrok. Het was diagonaal Leo Andric die 23-25 binnensloeg en zo zijn team op een 2-0 voorsprong zette.

3e set

Piazza liet passer/loper Bennie Tuinstra in de derde set staan op de positie van Ter Horst. Met Tuinstra in het team slaagde Nederland er voor het eerst in de wedstrijd in om de hele set te domineren. Met Tuinstra en Ter Maat als makkelijk scorende aanvallers nam Oranje al vroeg in de set een grote voorsprong. Dit gebeurde mede dankzij een uitstekende serviceserie van Robbert Andringa, die zijn team naar 13-5 loodste.

Nederland hield Kroatië onder de duim, zeker toen Andringa op 22-14 nog maar eens een ace sloeg. Met 25-18 werd de set even later overtuigend binnengehaald.

4e set

In de spannende vierde set, waarin invaller Nimir Abdelaziz met een killblock 16-14 scoorde, ging de stand tot 20-20 min of meer gelijk op. Vanaf dat moment maakte Bennie Tuinstra met een goede serviceserie het verschil. De speler die afgelopen seizoen onder contract stond bij Amysoft Lycurgus serveerde zijn team naar 24-20. Kroatië kwam knap terug tot 24-24, maar na een score van Robbert Andringa en een uitgeslagen Kroatische aanval ging de set alsnog naar Oranje: 26-24.

5e set

In de vijfde set waren het de Kroaten die het meest doortastend speelden. Kroatië wisselde met een 7-8 voorsprong van speelhelft en liep daarna uit naar 8-11. Nederland kwam nog terug tot op een punt (13-14), maar had niet meer de energie om het tij te doen keren. Na een rommelige rally was het Wouter ter Maat die de bal uitsloeg, waardoor de zege naar Kroatië ging.

Wouter ter Maat werd topscorer met 23 punten.