De Nederlandse volleybalsters zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio. Oranje verloor in de halve finale van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) met 3-0 van het sterke Duitsland. Het OKT in Apeldoorn was de laatste kans voor het team van bondscoach Gianni Caprara om zich te plaatsen voor Tokio. (video reactie Maret Balkestein-Grothues onderaan dit bericht).

Opstelling:

De opstelling van bondscoach Gianni Caprara in de halve finale kende geen verrassingen. Net als donderdag tegen Polen begon hij met zijn favoriete zevental: Laura Dijkema (spelverdeler), Floortje Meijners (diagonaal), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens) en Myrthe Schoot (libero)

1e set

In de eerste set van deze alles-of-niets wedstrijd was het Duitsland dat het beste omging met de spanning. Duitsland serveerde erg sterk, en zette de passlinie van Nederland keer op keer onder druk. Met name Anne Buijs had het moeilijk aan Nederlandse kant, in passend en aanvallend opzicht, en werd halverwege de set vervangen door aanvoerder Maret Balkestein-Grothues.

Duitsland liep via 6-9 uit naar 16-20 maar Nederland raakte de aansluiting nooit helemaal kwijt. Gesteund door het thuispubliek kwam Oranje op 23-23 op gelijke hoogte, dankzij een prachtige score van Meijners. In de razend spannende slotfase die volgde was het steeds Duitsland dat op setpoint kwam. Nederland werkte twee setpoints weg, maar bezweek op de derde toen Lippmann met haar negende score 25-27 binnensloeg.

2e set

In de tweede set koos Caprara ervoor te starten met Floortje Meijners en Nika Daalderop op de passer/loper posities en Lonneke Sloetjes als diagonaal. Anne Buijs bleef op de bank. Oranje was aan het einde van de eerste set beter gaan spelen en zette dat goede gevoel door in set twee.

Nika Daalderop kwam makkelijk tot scoren en Nederland maakte opvallend veel punten op de services van Lonneke Sloetjes (acht keer). Bij een 15-9 voorsprong kon het team van Caprara de setwinst al bijna ruiken, maar niets was minder waar. Op de sprongservice van Hanna Orthmann kwam Duitsland terug tot 15-15 en nam het zelfs een voorsprong: 15-16. Nederland kwam deze mentale tik niet meer goed te boven en slaagde er in de rest van de set niet meer in zelf een voorsprong te nemen. Het was de Duitse Marie Schoelzel die 23-25 binnensloeg en zo haar team op een 2-0 voorsprong zette.

3e set

Met de rug tegen de muur kwam Oranje in de derde set knap terug van 13-16 tot 16-16. Kirsten Knip was inmiddels Myrthe Schoot komen vervangen op de libero positie. Tot 21-21 kon Oranje aanhaken bij Duitsland, maar uitzicht op een (riante) voorsprong kreeg het nooit. Vanaf 21-21 plaatste Duitsland de definitieve break naar 21-24. Nederland werkte nog een matchpoint weg, maar was niet opgewassen tegen de 21e score van Louisa Lippmann: 25-22.

Nederland – Duitsland 3-0 (25-27, 23-25, 22-25)

De reactie van aanvoerder Maret Balkestein-Grothues:

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn