Het EK Beachvolleybal (13-18 augustus) wordt het eerste grote internationale sportevenement waaraan de TeamNL Sport Experience wordt gekoppeld. De nieuwe sportbelevingservaring voor jong en oud is een initiatief van het ministerie van VWS en heeft als oogmerk de maatschappelijke waarde van sportevenementen te vergroten. Vandaag vond met ambassadeur Erben Wennemars in Apeldoorn de kick-off plaats.

Waarde van sport 

Waar in het verleden een sportbond of organisatie daarin vaak alleen opereerde, worden de kennis en uitvoering nu gebundeld in de TeamNL Sport Experience. De Nevobo is een van de kartrekkers van het initiatief, waarbij nauw wordt samengewerkt met NOC*NSF, andere sportbonden en lokale partners. “Dit is min of meer een uitvloeisel van het WK volleybal voor vrouwen dat we in 2022 hebben georganiseerd”, aldus Nevobo-directeur Michel Everaert. “Bij dat evenement zijn we er met talloze side-events heel goed in geslaagd om topsport in te zetten voor breedtesport en maatschappelijke thema’s. Mede daaruit is bij diverse partijen de wens ontstaan om hier een meer permanent karakter aan te geven.”

Sportbeleving 

De TeamNL Sport Experience is een gratis sportbelevingservaring voor jong en oud, die wordt gekoppeld aan topsportevenementen in Nederland. Van crossen over een pumptrack en je handbal skills trainen tot smashen tegen de volleybal smashmeter, sprinten over de atletiekbaan en nog veel meer. Afhankelijk van het evenement wordt ook de grootte van de TeamNL Sport Experience bepaald, maar is altijd ‘sporttakoverstijgend’.                           

De TeamNL Sport Experience wordt bij meerdere sportevenementen ingezet. Deze zomer gebeurt dat bij Eredivisie Beachvolleybal in onder meer Heerlen, Almelo, Breda en Nijmegen. In augustus wordt groots uitgepakt bij het EK Beachvolleybal in Apeldoorn, Arnhem en Den Haag. “We gaan de stadions waarin straks de wedstrijden worden gespeeld eerder opbouwen, zodat de sportliefhebbers daar de Olympische Spelen via grote schermen kunnen kijken en hier onze sporters in Parijs kunnen steunen, maar tegelijkertijd ook aan de TeamNL Sport Experience kunnen meedoen. Dat trekken we dan door tijdens het EK Beachvolleybal, dat net na de Spelen begint”, aldus Leanne Kraak, projectleider TeamNL Sport Experience. Dat de Nevobo het voortouw heeft genomen, is niet onlogisch, vindt Kraak. “Met de ervaring die we de laatste jaren bij grote evenementen met de organisatie van side-events hebben opgedaan en het feit dat we een bond willen zijn die met meer dan alleen volleybal bezig is, past deze rol ons.”

 

Team NL Sport Experience

Wennemars ambassadeur 

Erben Wennemars heeft zich als ambassadeur verbonden aan de TeamNL Sport Experience. “Ik ben niet alleen opgegroeid met schaatsen, maar met heel veel sporten. Nu nog vind ik niets leuker dan nieuwe dingen uitproberen, nieuwe uitdagingen in de sport aan te gaan. Ontdekken blijft gewoon heel erg leuk. En het hoeft niet altijd iets groots te zijn. Sport is bewegen en bewegen is goed voor je gezondheid. Daarom is het mooi dat de TeamNL Sport Experience straks in heel Nederland die boodschap uitdraagt en ook nog een hoop plezier gaat brengen. Dit gaat ook zeker bijdragen om de schare sportfans in Nederland te vergroten”, aldus Wennemars, die bij de kick-off in Apeldoorn het officiële startsein gaf, gevolgd door onder meer demonstraties en clinics van BMX-kampioen Pim Scheers, beachvolleyballer Stefan Boermans (foto boven) en polsstokhoogspringer Femke Pluim. 

Hoofdsponsor 

Voor gemeenten en provincies wordt de TeamNL Sport Experience een belangrijk middel om lokale maatschappelijke doelstellingen​, zoals gezond bewegen, sporten in de wijk, een florerend verenigingsleven en verschillende doelgroepen met elkaar verbinden. In de komende maanden gaat de TeamNL Sport Experience, waarbij Rabobank als betrokken hoofdsponsor is aangesloten, dus op tournee. “Een reizend sportcircus”, noemde Everaert het vandaag met een knipoog.

Foto: Rob Voss

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn