In de zomer van 2021 staat de eerstvolgende editie van de World Transplant Games (WTG) op de wereldsportkalender. Na het zilver van vorig jaar, is het Nederlands Transplantatie volleybalteam er op gebrand volgend jaar in Houston (Texas) de titel terug te veroveren. Om dat voor elkaar te krijgen, is trainer/coach Erik Olthof allereerst op zoek naar nieuwe spelers en speelsters voor zijn succesploeg. “We missen nieuwe aanwas de laatste jaren. Zonde, want meedoen aan de World Transplant Games is zo’n geweldige ervaring; het heeft mijn leven absoluut verrijkt”.

Blessureleed 
Olthof was voorheen zelf speler in het team. “Toen we in 2017 met het volleybalteam de titel hadden veroverd, dachten we ‘dat kunnen we met basketbal ook’. Je mag als getransplanteerde deelnemer namelijk aan twee sporten deelnemen; één hoofd- en één bij-sport. Ik besloot me ook basketballend voor ons land in te zetten, maar dat liep rampzalig af; ik scheurde mijn kruisband, waardoor ik niet meer kan sporten. Opereren is geen optie, omdat ik bijna geen afweer meer heb nadat mijn tweede nieuwe nier jaren geleden dreigde te worden afgestoten. Gelukkig blijf ik als trainer/coach bij het team betrokken; ook daar haal ik veel voldoening uit.”

Mondiale top
Het Nederlands Transplantatie volleybalteam heeft internationaal haar sporen nadrukkelijk nagelaten. Vorig jaar werd Nederland tijdens de WTG in Engeland vice-kampioen, nadat de ploeg tijdens de twee voorgaande edities (2017; Spanje, 2015; Argentinië) de titel veroverde. In 2013 viel de equipe in Zuid-Afrika brons ten deel, in 2011 was in Zweden het goud voor het Nederlandse team.  

Getransplanteerde volleyballers gezocht
Ondanks die successen, is de selectie op het moment erg krap. Olthof wijt dat vooral aan de geringe bekendheid die het team in ons land geniet. “We hebben maar zes personen die bij de World Transplant Games als hoofdsport volleyballen. Dat is te krap, dus we zijn hard op zoek naar dames en heren die met ons opnieuw de wereldtitel willen veroveren.”

Hoog niveau niet nodig
Uiteraard dienen kandidaten allereerst een transplantatie te hebben ondergaan. “Orgaan- of stamceltransplantaties; met een haartransplantatie hoef je niet aan te komen”, voegt Olthof lachend toe. Hij benadrukt dat spelen op hoog niveau niet nodig is. “Je kunt het huidige teamniveau vergelijken met een team bovenaan de 2e, midden 1e klasse. Er moeten toch veel meer volleyballers en volleybalsters zijn die een transplantatie hebben ondergaan en ongeveer op dat niveau spelen. Maar ook wie wat lager speelt en fanatiek genoeg is om met ons mee te doen, nodig ik van harte uit zich bij mij te melden. Hoe eerder, hoe beter!”

Voorbereiding WTG 2021
Het Nederlands Transplantatie volleybalteam bestaat dus uit mannen en vrouwen. “Er moet tijdens wedstrijden altijd minimaal één vrouw in het veld staan.” Vanaf 1,5 jaar voor de World Transplant Games traint de ploeg iedere maand, in het weekend, één keer. “Dat doen we bij de clubs waar onze spelers vandaan komen, zodat iedereen om de zoveel tijd ‘thuis’ traint.” Een training bestaat uit zo’n 3 kwartier oefeningen, waarna de nationale selectie een wedstrijd speelt tegen een door een teamlid opgetrommelde tegenstander. “Ongeveer een maand voor de WTG hebben we dan nog een voorbereidingsweekend en als de situatie daarom vraagt, schroeven we de frequentie van trainen voor de WTG wat op.”

Wie gaat mee voor goud?!
Tijdens de 23e editie van de WTG, volgend jaar zomer in Texas, gaat het Nederlands Transplantatie volleybalteam dus voor goud. “Dat doen we altijd”, zegt de trotse trainer/coach. “En we hebben bewezen dat we het kunnen.”

Heb je in het verleden een orgaan- of stamceltransplantatie ondergaan en wil je deze unieke kans op meedoen aan de Olympische Spelen voor getransplanteerden pakken? Meld je interesse bij trainer/coach Erik Olthof! Heb je nog vragen, dan kun je die uiteraard ook aan hem stellen.

Stichting Sport & Transplantatie en World Transplant Games
De sporters van het Nederlands Transplantatieteam worden gesteund door de stichting Sport & Transplantatie, klik hier voor de website van de stichting. Voor meer informatie over de World Transplant Games klik je hier

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn