De Nederlandse volleyballers hebben vanavond in hun eerste EK-kwalificatiewedstrijd Kroatië met 3-1 verslagen. In Zadar kreeg Oranje in de eerste drie sets veel weerstand van de thuisploeg, maar wist het desondanks een 2-1 voorsprong te nemen. In de vierde set walsten de Lange Mannen over Kroatië heen. Invaller Bennie Tuinstra, die afgelopen seizoen voor Amysoft Lycurgus speelde, maakte vandaag een droomdebuut in het nationaal team.

Opstelling

Bondscoach Roberto Piazza koos in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd voor een basisopstelling met Wessel Keemink (spelverdeler), Wouter ter Maat (diagonaal), Thijs ter Horst en Robbert Andringa (passer/lopers), Fabian Plak en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers (libero).

Aanvoerder Nimir Abdelaziz, die afgelopen zaterdag nog de Champions League finale speelde, speelde vandaag als invaller.

1e set

Het eerste punt van de wedstrijd ging overtuigend naar Nederland toen Fabian Plak hard de set-up van Wessel Keemink binnensloeg. Nederland en Kroatië waren gedurende de hele eerste set aan elkaar gewaagd, het verschil in punten werd nooit groter dan twee punten.

Op 19-19 bracht bondscoach Roberto Piazza Nimir Abdelaziz en Gijs van Solkema in het veld als dubbele wissel, terwijl een punt later Gijs Jorna werd ingewisseld om de passlijn te versterken. Kroatië liep uit naar 21-19, maar dankzij drie scores van de sterke Abdelaziz kwam Oranje weer aan de goede kant van de score: 22-23.

In de spannende slotfase kreeg Nederland het eerste setpoint op 23-24, maar deze werd vanwege een foute service niet benut. In het vervolg kregen beide teams setpoints, maar het duurde lang voordat er een beslissing werd geforceerd.

Op 30-31 sloeg Robbert Andringa een moeilijke setup bewust in de blokkering om de bal in de rally te houden. Andringa kreeg de bal terug op zijn hoofd, Fabian Plak pikte de bal attent op en vervolgens was het aan Thijs ter Horst om diep vanuit het Nederlandse achterveld de bal in te brengen bij de Kroaten. Ter Horst koos echter niet voor inbrengen, maar haalde tot verrassing van iedereen vol uit. Zijn lef werd beloond, en Nederland won de set met 30-32.

2e set

Met passer/loper Bennie Tuinstra voor Thijs ter Horst begon Oranje aan set twee. Nederland verloor de aansluiting met Kroatië en keek al snel tegen een 10-6 achterstand aan. Het team van bondscoach Piazza slaagde er in deze set niet in om de Kroatische passlinie in verlegenheid te brengen, waardoor de thuisploeg steeds gemakkelijk tot scoren kwam.

Robbert Andringa bracht zijn team met enkele aces nog iets terug, maar het was te weinig om Kroatië van setwinst af te houden: 25-19.

3e set

Nederland begon het beste aan de cruciale derde set en kwam dankzij twee aces van Fabian Plak en een killblock van Michaël Parkinson op een 7-5 voorsprong. Debutant Bennie Tuinstra scoorde punt na punt en stond in het veld alsof hij al jarenlang voor Oranje speelde. Ook invaller Twan Wiltenburg bracht nieuwe energie in het team.

In de spannende slotfase profiteerde Nederland na een 23-23 stand van twee Kroatische fouten. Na een mislukte service en een uitgeslagen aanval van de thuisploeg ging de set met 23-25 naar Nederland.

4e set

Door de nipte winst van de derde set had Nederland de weerstand van Kroatië definitief gebroken. Oranje speelde heerlijk vrijuit in set vier, en stoomde aan de hand van topscorer Wouter ter Maat (20 punten) door van 4-9 naar 17-24. Nadat Nederland het eerste matchpoint miste, was het de uitstekende Fabian Plak die 18-25 binnensloeg en zo de zege veiligstelde.

Zaterdag 18.30 uur tegen Zweden

Op zaterdag speelt Oranje om 18.30 uur zijn tweede EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. Deze wedstrijd wordt live uitgezonden op Ziggo Sport Docu, EuroVolleyTV en op YouTube.

Kroatië – Nederland 1-3 (30-32, 25-19, 23-25, 18-25)