Oranje mannen uitgeschakeld op EK na 3-1 nederlaag tegen Duitsland

Oranje mannen uitgeschakeld op EK na 3-1 nederlaag tegen Duitsland

De Nederlandse volleyballers zijn zaterdagavond uitgeschakeld op het EK Volleybal. Oranje verloor in het Apeldoornse Omnisport de achtste finale met 3-1 van Duitsland. Pas op het zevende matchpoint van Duitsland bezweek het team van bondscoach Roberto Piazza. Duitsland speelt maandagavond om 20.00 in de kwartfinale tegen de winnaar van Polen – Spanje. Ook dit duel wordt gespeeld in Apeldoorn.

Opstelling

Bondscoach Roberto Piazza koos in de eerste knock-out wedstrijd van het EK voor de volgende basisspelers: Gijs van Solkema (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Gijs Jorna (passer/lopers), Fabian Plak en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers en Robbert Andringa als respectievelijk verdedigende en passende libero.

1e set

Oranje was vastberaden om scherp te beginnen aan het duel tegen Duitsland, juist omdat dit tegen Polen, Estland en Tsjechië niet was gelukt. Van dit voornemen kwam weinig terecht, want zonder dat Duitsland groots speelde, mochten de oosterburen toch gemakkelijk een 11-16 voorsprong nemen.

Thijs ter Horst en Nimir Abdelaziz kwamen goed tot scoren, maar dat was niet genoeg om Duitsland te bedreigen. De middenas werd te weinig in het spel betrokken en spelverdeler Gijs van Solkema was zichtbaar zoekend naar de juiste oplossingen.

Na twee opeenvolgende aces van de Duitse diagonaal György Grozer maakte Duitsland het definitieve verschil, en even later wonnen ze de set met 17-25.

2e set

Toen Nederland ook slecht begon aan de tweede set (1-3 achterstand), besloot bondscoach Roberto Piazza in te grijpen en zijn startende spelverdeler Gijs van Solkema te vervangen voor Wessel Keemink.

Met Keemink in het veld ging Oranje beter spelen en verdiende de thuisploeg op 7-6 zijn eerste voorsprong. In de gelijk opgaande fase die volgde, waren de Lange Mannen minimaal gelijk aan de vice-Europees kampioen.

Tot 21-20 had de equipe van Piazza controle, maar de zorgvuldig opgebouwde voorsprong werd zomaar uit handen gegeven. Twee afstemmingsfouten tussen spelverdeler Wessel Keemink en zijn aanvallers leverden makkelijke punten voor Duitsland op. Toen Christian Fromm ook nog scoorde met zijn service en aanval ging de tweede set met 22-25 naar die Mannschaft.

3e set

In de derde set liet Piazza spelverdeler Wessel Keemink staan. Maarten van Garderen verving Gijs Jorna op de passer-loper positie. Oranje vocht voor zijn leven op dit EK en deed dat vol overgave. Bij een 20-17 voorsprong zag het er erg goed uit voor Nederland, zeker toen Nimir Abdelaziz 21-17 leek te scoren met een leep shotje. Na een challenge van de coach van Duitsland, Andrea Giani, constateerde de scheidsrechter echter een minieme voetfout van Nimir, waardoor het 20-18 werd i.p.v. 21-17.

Met powerhouse György Grozer op service maakte Duitsland niet alleen de achterstand ongedaan, maar verdiende het zelfs een matchpoint: 23-24. In de bloedstollende fase die volgde zat alles wat volleybal zo mooi maakt. Duitsland kreeg maar liefst vijf matchpoints, maar deze werden allemaal weggewerkt door Oranje. De Lange Mannen speelden mannelijk volleybal, scoorden op de cruciale momenten en sloegen zelf toe op hun tweede setpoint. Het was Maarten van Garderen die vol doorhaalde op een rallykans en 32-30 op het scorebord zette.

4e set

In de vierde set kreeg Oranje kansen om een tiebreak af te dwingen. Tot 19-18 ging de thuisploeg namelijk aan de leiding. Nadat Duitsland 19-19 had gescoord, plaatste het twee breakpoints met killblocks op Nimir Abdelaziz en Maarten van Garderen: 19-21. Nederland wist nog knap terug te komen tot 21-21 maar verloor hierna opnieuw de aansluiting. Het was de ervaren Christian Fromm die met een prachtige ace zijn team op 21-23 zette. Enkele punten later werd de EK-droom van Oranje uitgeblazen. Het was de Duitse middenman Anton Brehme die 23-25 binnensloeg en zo Nederland definitief uitschakelde.

Nimir Abdelaziz, die opnieuw een wereldwedstrijd speelde, werd topscorer met 29 punten en een scoringspercentage van 63%. De Duitser György Grozer volgde op gepaste afstand met 20 punten.

Maandag kwartfinale in Apeldoorn

Op maandagavond speelt Duitsland de kwartfinale van het EK tegen de winnaar van Polen – Spanje. De kwartfinale begint maandag om 20.00 uur en wordt opnieuw gespeeld in het Apeldoornse Omnisport.

Nederland – Duitsland 1-3 (17-25, 22-25, 32-30, 23-25)

Bekijk hier de reacties van Roberto Piazza en Maarten van Garderen:

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×