De Oranje dames hebben zich geplaatst voor de Final Six van de Volleyball Nations League (VNL). De ploeg van bondscoach Jamie Morrison won vandaag in Stuttgart met 3-1 (26-24, 17-25, 25-17, 25-21) van Olympisch kampioen China en is zeker van de finaleronde. Morgen spelen ze de laatste reguliere wedstrijd tegen Duitsland.

Bij de Nederlandse volleybaldames begonnen vandaag spelverdeelster Laura Dijkema, middens Yvon Belien en Nicole Koolhaas, passer/lopers Maret Balkestein- Grothues en Anne Buijs, diagonaal Lonneke Sloetjes en libero Myrthe Schoot in de basis. Na een felle start van de Chinese dames, die rap een marge creëerden van vier punten, lukte het Oranje om de achterstand van vier punten weg te werken.

Bij de tweede technische time-out stond Nederland zelfs weer voor: 16-15. Weer nam China een voorsprong (20-22), maar Sloetjes zorgde met een harde aanval voor de aansluiting. Dankzij een netfout bij China werd het 23-23. Het eerste setpoint was voor China, Morrison nam op dat moment een time-out bij de stand van 23-24. Na een geweldige rally trok Sloetjes de stand weer gelijk: 24-24. Een harde aanval van Buijs en een knappe ace van Balkestein-Grothues maakten het af: 26-24.

In de tweede set maakte Olympische kampioen China weinig fouten terwijl er bij Oranje steeds meer fouten in het spel slopen. De communicatie liep stroef en daar profiteerde de Aziatische ploeg optimaal van: 17-25. Morrison besloot in de derde set te wisselen, Koolhaas bleef aan de kant en Juliet Lohuis kwam binnen de lijnen. Even ging het gelijk op, maar met invallers Femke Stoltenborg en Celeste Plak in de ploeg sloeg Oranje een gat: 16-11. Die marge werd vastgehouden en verder uitgebreid met een sterke service van Lohuis: 23-16. Nederland maakte het snel af en nam weer een voorsprong: 25-17.

Mede dankzij de ontketende Sloetjes die punt na punt scoorde, nam Oranje een comfortabele voorsprong in de vierde set: 16-11. China moest wat forceren, maar dat lukte niet en de Aziaten maakten juist meer fouten. De Nederlandse dames zaten lekker in het spel en waren sterk in de side-out. China kwam nog even iets dichterbij, maar na een time-out liet Oranje de winst niet meer glippen: 25-21. Daarmee was plaatsing voor de Final Six van de Volleyball Nations League ook een feit en dat vierde de ploeg na afloop met een vreugdedansje. Morgen speelt Oranje in Stuttgart nog tegen Duitsland.  

Aanvoerder Balkestein-Grothues was erg trots: “Dit was ons doel, de finale halen. Vandaag een goede prestatie van ons, we winnen maar zeker niet met ons beste spel. China speelde vooral in de tweede set erg goed en serveerde sterk. We herpakten ons en dit was een verdiende overwinning voor ons. We gaan morgen nog 1 keer knallen tegen Duitsland.”

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×