De Nederlandse volleyballers zijn vrijdag begonnen aan het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam Ahoy met een benauwde 3-2 overwinning op Zuid-Korea. Oranje keek tegen een 0-2 achterstand aan, maar wist de wedstrijd vanaf dat moment om te draaien. Zaterdag om 16.00 uur treft Nederland het sterke België.

Opstelling

Bondscoach Roberto Piazza koos vrijdagmiddag voor een basisopstelling met: Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Gijs Jorna (passer/lopers), Fabian Plak en Luuc van der Ent (middens) en Just Dronkers (libero).

1e set

Piazza had zijn spelverdeler Wessel Keemink duidelijk opdracht gegeven om aan het begin van de wedstrijd veelvuldig zijn middenaanvallers te bedienen. Keemink slaagde daarin en liet Fabian Plak en ook Luuc van der Ent hun ballen scoren in het begin van de wedstrijd.

Oranje speelde niet groots in het begin van de wedstrijd en maakte een aantal onnodige directe fouten. Daardoor was het Zuid-Korea dat in de tweede technische time-out met 13-16 aan de leiding ging.

In de spannende, maar ook rommelige slotfase van de set, waren de Koreanen net iets doortastender dan Nederland. Het spel lag vanwege video challenges, time-outs en wissels lang stil, en Oranje verloor vanaf 22-22 de aansluiting. Na een foutservice van de ingebrachte Wouter ter Maat ging de set met 23-25 naar de opponent uit Azië.

2e set

In de tweede set leek Oranje de controle te nemen in het begin, toen het na een ace van Nimir Abdelaziz een 6-3 voorsprong nam. Het spel van de Lange Mannen bleef echter grillig, en op 10-14 had Zuid-Korea weer de beste papieren.

Piazza koos ervoor zijn spelverdeler Wessel Keemink te vervangen voor Gijs van Solkema. Dankzij een mooie reeks killblocks van Luuc van der Ent, Nimir Abdelaziz en Gijs Jorna werd de achterstand van vier punten langzamerhand omgebogen in een 24-22 voorsprong. Het eerste setpoint eindigde in een zuivere side-out score voor Zuid-Korea, en op het tweede setpoint wist Gijs Jorna een moeilijke set-up niet af te maken. Nederland verloor het initiatief, kreeg een ongelukkige video challenge (netfout) tegen en verloor teleurstellend de set met 25-27.

3e set

In set drie stond Nederland met de rug tegen de muur. En 0-3 nederlaag op de openingsdag van het OKT zou immers de kansen op toernooiwinst (en dus olympische kwalificatie) dit weekend ernstig doen slinken. Maarten van Garderen kwam in het veld voor Gijs Jorna. Libero Robbert Andringa nam de passing op zijn rekening, terwijl Just Dronkers actief bleef als verdedigende libero.

Met de verse krachten op het veld slaagde Oranje erin de eerste set van dit weekend te winnen. Profiterend van de vele Zuid-Koreaanse foutservices nam de thuisploeg net als in de tweede set een 24-22 voorsprong. Zuid-Korea kwam opnieuw terug tot 24-24, maar dit keer hield Oranje het hoofd koel. Nimir Abdelaziz viel geblesseerd uit, maar met invaller Wouter ter Maat in het veld werd de set met 26-24 gewonnen.

4e set

Met Wouter ter Maat als basisspeler voor de geblesseerde Nimir Abdelaziz begon Oranje vol goede moed aan de vierde set. Halverwege de set ging de stand nog gelijk op (16-15), maar hierna nam Nederland gedecideerd afstand: 21-16. De invallers Wouter ter Maat, Maarten van Garderen en Robbert Andringa maakten een uitstekende indruk. Met de voorsprong van vijf punten kon Oranje eindelijk eens ontspannen spelen. Zonder in de problemen te komen werd de set gewonnen met 25-20 na een servicemisser van Zuid-Korea.

5e set

In de vijfde set liet Nederland precies de intensiteit zien die nodig was om de zege op te eisen. Punten werden uitbundig en agressief gevierd, en vanaf 7-6 liep Oranje uit naar 10-6. De zege kwam niet meer in gevaar, en het was topscorer Thijs ter Horst (16 punten) die 15-12 binnensloeg en zo de overwinning veiligstelde.

Zaterdag tegen België

Zaterdag speelt Nederland de tweede wedstrijd van het weekend tegen België. Dit duel begint opnieuw om 16.00 uur. Lees op deze pagina hoe je erbij kunt zijn in Rotterdam Ahoy!

Nederland – Zuid-Korea 3-2 (23-25, 25-27, 26-24, 25-20, 15-12)