De Nederlandse volleybalsters hebben een perfecte start gemaakt op het olympisch kwalificatietoernooi in het Italiaanse Catania. Het team van bondscoach Jamie Morrison won overtuigend met 3-0 van België. Zaterdag speelt Oranje tegen Kenia, zondag staat de kraker tegen gastland Italië op het programma, waarschijnlijk het beslissende duel dit weekend.

Opstellingen

Bondscoach Jamie Morrison koos voor het basis zevental waar hij vorige week ook mee begon in de Rabobank Super Series: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Bij België begon coach Gert vande Broek met Ilka van de Vyver, Kaja Grobelna, Britt Herbots, Celine van Gestel, Marlies Janssens, Dominika Sobolska en Jodie Guilliams. Met name Grobelna en Herbots deden Oranje eerder deze zomer pijn in de Volleyball Nations League.

1e set

Oranje kwam enigszins moeizaam op gang in de eerste set en keek door problemen in de passing al snel tegen een 11-14 achterstand aan. Met Britt Bongaerts en Celeste Plak als dubbele wissel in het veld werd de schade echter snel gerepareerd.

Nederland had het lek halverwege de set boven en ging per punt beter spelen. Een kleine voorsprong bij de tweede technische time-out van 16-15 werd snel uitgebouwd naar 22-18. Net als Bongaerts en Plak maakte ook Nika Daalderop een knappe invalbeurt. Mede dankzij enkele punten van de lange Amsterdamse, en de makkelijke scorende Anne Buijs, werd de eerste set gewonnen met 25-20.

2e set

In de tweede set was het warmgedraaide Oranje veel te sterk voor haar zuiderburen. Met krachtig en geconcentreerd spel werd snel een grote voorsprong genomen (14-8) die geen moment meer werd afgestaan. Met dezelfde invalsters als in de eerste doorgang werd de tweede set zeer overtuigend met 25-15 gewonnen na een score van Buijs.

3e set

Van België mocht worden verwacht dat ze nog een keer alles zouden geven in set drie, en dat gebeurde ook. Nederland kreeg de zege nooit cadeau, en moest hard werken voor de 3-0 overwinning. Bij 16-17 ging België nog aan de leiding, maar Nika Daalderop sloeg haar team door deze lastige fase heen: 20-18. Tot 22-22 mocht België nog hopen op een comeback, maar drie Nederlandse punten op rij maakten een einde aan deze illusie. Het was Yvon Beliën die een foute pass van België afstrafte, 25-22 binnensloeg en zo de 3-0 zege veiligstelde.

Zaterdag Kenia, zondag Italië

Zaterdag speelt Nederland tegen Kenia, een land waar het op papier eenvoudig van zou moeten kunnen winnen. Zondagavond treft Oranje vice-wereldkampioen Italië, in de wedstrijd van het jaar. Beide duels worden opnieuw live uitgezonden op Ziggo Sport.

Nederland – België 3-0 (25-20, 25-15, 25-22) 

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn