De Nederlandse volleybalsters zijn begonnen aan het WK met een 3-1 overwinning op Duitsland. Oranje had in fases van de wedstrijd moeite om haar ritme te vinden, maar toonde veel veerkracht en won op mentaliteit de wedstrijd met 3-1 na een zenuwslopende slotfase. Lonneke Sloetjes was de absolute uitblinker met maar liefst 36 punten. Zondag speelt Nederland de volgende kraker, tegen gastland Japan.

Opstellingen

Bondscoach Jamie Morrison koos in zijn eerste WK-wedstrijd als hoofdcoach voor de volgende basisopstelling: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Kirsten Knip (libero).

Duitsland, met Saskia van Hintum als assistent-coach, startte met: Denise Hanke, Louisa Lippmann, Maren Fromm en Jennifer Geerties, Ivana Vanjak en Lisa Gründing en Lenka Dürr.

1e set: Even wennen in massale Yokohama Arena

Nederland had in het begin van de wedstrijd moeite met het onbevangen spelende Duitsland. In de massale Yokohama Arena (capaciteit 12.000 toeschouwers) keek Oranje aan het einde van de set tegen een flinke achterstand aan: 15-19.

Dankzij twee geweldige killblocks van Beliën kwam Nederland terug tot 19-19 en direct daarna zelfs op voorsprong: 20-19. In de slordige slotfase gaf het team van Morrison de setwinst echter uit handen. Na een serie foutjes profiteerde Duitsland dankbaar: 22-25.

2e set: Orde op zaken

Een 0-1 achterstand was niet waar Nederland op gerekend had in haar eerste WK-wedstrijd. Om puntverlies te voorkomen zou Oranje geen set meer mogen verliezen. Vanaf set twee ging het beter draaien bij de volleybaldames. Mede dankzij de sterke Sloetjes kwam Nederland op 16-10, waarmee het definitieve verschil gemaakt leek.

Niets was minder waar want Duitsland kwam op de service van Lippmann op 16-16 weer langszij. In de slotfase van de tweede doorgang was Oranje echter wel weer bij de les. Met de ingevallen Britt Bongaerts en Celeste Plak, en een sterke Buijs, won Nederland de tweede set met 25-21.

3e set: 2-1 voorsprong voor Oranje

Oranje stootte door en had ook in de derde set het spel onder controle. De ingevallen Juliet Lohuis bracht haar team naar een 22-18 voorsprong en toen Plak daarna met een ace 23-18 scoorde zag het er goed uit voor Nederland. Duitsland kwam nog gevaarlijk dichtbij (24-22) maar dankzij de ijzersterke Sloetjes wonnen de volleybaldames ‘gewoon’ de set: 25-22.

4e set: Oranje wint met 3-1 na prachtige comeback

In de vierde set verviel Nederland weer in oude fouten. Het spel was moeizaam en Duitsland werd zomaar een 13-19 voorsprong gegund.

Een vijfsetter leek in de maak, maar dat lieten de volleybalsters niet gebeuren. Met Myrthe Schoot in de ploeg voor Knip en ook Lohuis en Plak in het veld sloop Oranje punt voor punt dichterbij. Op 21-24 had Duitsland meerdere kansen om de set af te maken, maar het team van coach Felix Koslowski slaagde daar niet in.

In de bloedstollende fase die volgde gaven Nederland en Duitsland elkaar geen duimbreed toe. Met Sloetjes in de hoofdrol was het toch Oranje dat de zege opeiste: 32-30.

Statistieken

Lonneke Sloetjes was vanavond de absolute uitblinker en scoorde 36 punten. De Duitse Lippmann volgde op gepaste afstand met 24 scores.

Nederland – Duitsland 3-1 (22-25, 25-21, 25-22, 32-20)

Bekijk hier de post match interviews met Maret Balkestein-Grothues, Jamie Morrison, Lonneke Sloetjes en Yvon Beliën: