Het Nederlands volleybalteam heeft de Volleyball Nations League afgesloten met een keurige 3-0 overwinning op Rusland. Oranje was in Jekaterinenburg veel te sterk voor de thuisploeg. De equipe van bondscoach Jamie Morrison sluit de VNL af op de 11e plaats, met zes overwinningen en negen nederlagen. Oranje gaat zich vanaf nu voorbereiden op het olympisch kwalificatietoernooi, dat van 2 t/m 4 augustus wordt gespeeld in Italië.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison startte donderdagmiddag met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliët Lohuis (middens) en Kirsten Knip (libero).

1e set

In de eerste set kwam Oranje flitsend uit de startblokken. Rusland werd voor eigen publiek gedeclasseerd, en met name serverend was Nederland veel te sterk. Maar liefst zeven aces (4x Yvon Beliën, 2x Juliët Lohuis en 1x Anne Buijs) produceerden de volleybaldames in de eerste set, een ongekend hoog aantal.

Zonder een moment in de problemen te komen won Oranje de eerste set. Het was Anne Buijs die 25-12 scoorde en zo het tweede setpoint benutte.

2e set

Het gevaar van een set met zeer groot verschil winnen is dat de scherpte in de set erna even verdwijnt. Precies dat gebeurde bij Oranje aan het begin van de tweede doorgang.

Rusland ging beter spelen, nam een ruime voorsprong (14-21) en stevende af op setwinst. Tot overmaat van ramp ging aanvoerder Maret Balkestein-Grothues door haar enkel, zij verliet geblesseerd het veld en werd vervangen door Celeste Plak.

Terwijl weinig mensen op 19-24 nog een stuiver zouden geven voor de kansen van Oranje, weigerden de Nederlandse volleybalsters op te geven. Op de service van Yvon Beliën knokte Nederland zich punt voor punt terug. De Russische coach Vadim Pankov wisselde radeloos speelster na speelster, maar de thuisploeg slaagde er maar niet in om een van de vele setpoints te benutten. Celeste Plak deed dat wel namens Nederland, toen ze gedecideerd 27-25 binnensloeg.

3e set

Na de prachtige comeback in de tweede set was Rusland mentaal gebroken in set drie. Oranje speelde uitstekend volleybal en won onbedreigd de laatste set met 25-17 en daarmee de wedstrijd met 3-0.

Nederland – Rusland 3-0 (25-12, 27-25, 25-17)

Focus op olympisch kwalificatietoernooi (OKT)

Nu de Volleyball Nations League voor Nederland erop zit, gaat de focus volledig op het olympisch kwalificatietoernooi, dat van 2 t/m 4 augustus wordt gespeeld in het Italiaanse Catania. Een deel van de selectie en staf krijgt een weekje vrijaf. Vanaf 1 juli begint de volledige selectie + staf aan de voorbereiding op het OKT. Op 26 juli (in Almelo) en op 27 juli (in Den Haag) oefent Oranje tegen Japan. Lees alles over deze oefeninterlands in dit bericht.