De Nederlandse volleybalsters hebben woensdagmiddag in de Volleyball Nations League verzuimd te stunten tegen de Verenigde Staten. Oranje, met invalster Celeste Plak in de hoofdrol, had een 3-1 zege voor het grijpen maar verloor toch in vijf sets van het geslepen Amerika. Donderdag staat de laatste wedstrijd van de VNL op het programma, tegen gastland Rusland.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison koos vandaag voor een basisopstelling met: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Nicole Koolhaas en Juliët Lohuis (middens) en Kirsten Knip (libero).

1e set

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd en verdedigde tot 12-10 een voorsprong. Lonneke Sloetjes werd goed gevonden door Laura Dijkema en kwam gemakkelijk tot scoren. Tot 16-16 was er weinig aan de hand voor de volleybaldames, maar vanaf dat moment kwam de Nederlandse passlijn in de problemen door de service van Chiaka Ogbogu.

De Amerikaanse middenspeelster serveerde haar team naar een 16-21 voorsprong, een gat dat Nederland niet meer dicht zou krijgen. Amerika hield haar voorsprong in stand en won de eerste set met 21-25.

2e set

Nederland was in het begin van de tweede set totaal niet bij de les. Oranje kwam maar niet uit de side-out en keek al snel tegen een 2-9 achterstand aan.

Door hard te werken werd de achterstand iets verkleind, maar in de tweede technische time-out leidde Amerika nog steeds ruim: 12-16.

Op 15-17 bracht Morrison Celeste Plak en Britt Bongaerts in het veld als dubbele wissel. Deze invalsters zouden het verschil maken aan het einde van de set. Plak werd veelvuldig opgezocht door Bongaerts, en maakte dat vertrouwen keer op keer waar. Nederland dichtte het gat dankzij een uitstekende serviceserie van Juliët Lohuis, terwijl Nicole Koolhaas aan het net erg belangrijk was. Met Celeste Plak in de aanvallende hoofdrol voltooide Oranje haar magistrale comeback en won het de set met 25-23.

3e set

Net als in de tweede set nam Team USA ook het initiatief in set drie (0-4). Ook in de tweede technische time-out ging het team van bondscoach Karch Kiraly nog aan de leiding (13-16), maar Nederland raakte nooit in paniek en vertrouwde op haar kwaliteiten. Dankzij een prachtige serviceserie van Britt Bongaerts kwam Nederland aan de leiding, en het was uitblinker Celeste Plak die met een killblock (25-22) de set binnenhaalde.

4e set

In set vier bleef Oranje het favoriete Amerika onder druk zetten. In de slotfase leidde dat zelfs tot twee matchpoints, op 25-24 en op 26-25. Helaas bleven beide kansen onbenut en ging de set verloren met 26-28. Een tiebreak was nodig om een winnaar te bepalen.

5e set

Nederland begon goed aan de vijfde set dankzij twee punten van Anne Buijs (2-0), maar verloor hierna de controle. Uitblinker Andrea Drews pijnigde de verdediging van Oranje met haar rake klappen en de Verenigde Staten wonnen de tiebreak verdiend met 9-15. Drews scoorde vandaag 24 punten voor Team USA, evenveel als Celeste Plak voor Nederland.

Nederland – Verenigde Staten 2-3 (21-25, 25-23, 25-22, 26-28, 9-15)

Donderdag laatste wedstrijd tegen Rusland

Donderdag om 16.00 uur (Ned. tijd) speelt Oranje haar laatste wedstrijd in de Volleyball Nations League van 2019. Rusland is dan de tegenstander. Dit duel wordt opnieuw live uitgezonden op Ziggo Sport (kanaal 14).