Oranje verliest met 2-3 van de Dominicaanse Republiek

Oranje verliest met 2-3 van de Dominicaanse Republiek

De Nederlandse volleybaldames hebben op de World Cup een prachtige strijd nipt verloren. Tegen de Dominicaanse Republiek verloor Oranje de eerste twee sets, maar de ploeg sleepte alsnog een vijfde set uit het vuur. Daarin ging het flink mis en dus werd er met 2-3 (23-25, 22-25, 27-25, 25-18, 4-15) verloren. Morgen speelt Oranje de laatste wedstrijd tegen gastland Japan.

Eerste set 

In de tiende wedstrijd op de FIVB World Cup in Japan koos bondscoach Jamie Morrison voor spelverdeelster Britt Bongaerts, middens Eline Timmerman en Nicole Koolhaas, passer/lopers Anne Buijs en Marrit Jasper, diagonaal Lonneke Sloetjes en libero Mythe Schoot als basisploeg.

De La Cruz zorgde met twee killblocks voor een sterke start voor de Dominicaanse Republiek, het werd 4-6. Maar de Nederlandse dames gingen snel beter spelen en namen de regie over:11-8. Door wat gemiste kansen van Nederland werd het 16-16 en dat was het moment voor de bekende dubbele wissel bij Oranje, Celeste Plak en Laura Dijkema kwamen het veld in.

De Dominicaanse Republiek bleef hard vechten voor elk punt en ze gingen in de slotfase wat slimmer spelen. Op 20-20 kwamen Sloetjes en Bongaerts terug het veld. Via het Nederlandse blok werd het 20-21. De La Cruz blokte twee keer, net als in de beginfase van de set, en maakte er 20-23 van. Ook de Nederlandse dames toonden veerkracht en vochten nog terug tot 22-23 maar het werd alsnog afgemaakt door De La Cruz: 23-25. 

Tweede set

Na een killblock op Jasper werd het 4-7 voor de Dominicaanse Republiek in de openingsfase van de tweede set.  Die marge hield de ploeg lang vol, mede dankzij de veel scorende Martinez en Martinez. Een belangrijke ace van koolhaas zorgde ervoor dat het weer gelijk werd: 19-19.  Na een knappe redding van Martinez scoorde de Dominicaanse Republiek weer via het Nederlandse blok en werd het 22-24. Het eerste setpoint werd meteen afgemaakt en ook de tweede set werd verloren: 22-25. 

Derde set

Nederland begon sterk in de derde set en nam een 5-2 voorsprong. Plak, Dijkema en Lohuis stonden in deze belangrijke set in de basis. Het ging lang gelijk op, al was Nederland steeds de ploeg met 1 of 2 punten voorsprong. In de side-out gaven beide ploegen weinig weg en Oranje kwam dankzij Sloetjes op 17-13. De La Cruz en Martinez toonden weer hun kracht en zorgden ervoor dat ze weer op gelijke hoogte kwamen en zelfs op voorsprong bij 18-19.

Morrison nam dan ook snel een time-out, want de Dominicaanse Republiek nam de regie te veel over. Een ace van Lohuis zorgde voor de 22-21 en er volgde een time-out voor de Dominicaanse Republiek. Sloetjes miste de kans op 23-21, ze sloeg hard uit en dus werd het 22-22. Na een Nederlands setpoint, kwam de Dominicaanse Republiek op matchpoint na een passfout van Jasper. Maar na twee punten van Plak en een prachtige redding van Jasper stond er weer een setpoint voor Oranje op het scorebord. Die werd wel afgemaakt met een blok: 27-25. 

Vierde set

In de vierde set liet de Dominicaanse Republiek weer blokkracht zien. Na twee blokpunten stond het 5-7 en het werd na weer een blok 6-10. Morrison greep in en nam een vroege time-out. Die leverde het gewenste effect op want Oranje kwam terug tot 9-10 en er volgde een Dominicaanse time-out. Nederland bleef sterk spelen en kwam op 14-11. Verdedigend werd Oranje steeds sterker en daardoor liep het uit naar 18-13. Koolhaas sloeg de 25-18 binnen en daarmee werd er een vijfde set afgedwongen. 

Vijfde set

Martinez scoorde drie punten achter elkaar met haar harde aanval en sterke blok en Morrison besloot een vroege time-out te nemen bij 0-3 in de vijfde set. Op de service van De La Cruz liep de Dominicaanse Republiek uit naar 0-6. Morrison haalde Jasper uit het veld en zette Buijs in. Maar De La Cruz bleef servicekanonnen afvoeren en het blok stond als een muur: 0-10. Pas het twaalfde punt in de vijfde set was voor Oranje: 1-11. Met een aanval was het ook De La Cruz die het afmaakte: 4-15. 

Laatste duel

Morgen komt Oranje nog 1 keer in actie in Japan. In de laatste wedstrijd van de FIVB World Cup treft het om 12.20 uur Nederlandse tijd het gastland. Nederland, de nummer 6 van de ranglijst, zal alles geven om winnend af te sluiten tegen de nummer 9 van de World Cup. Maar Japan zal ook goed willen eindigden voor eigen publiek, een interessante strijd dus. 

 

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×