De Nederlandse volleybalsters hebben vanavond in de Volleyball Nations League met 3-2 verloren van België. Oranje nam in Stuttgart een 2-0 voorsprong tegen de Zuiderburen, maar dit bleek niet genoeg voor de overwinning. België knokte zich knap terug in de wedstrijd en eiste zelfs de zege op. Woensdag speelt Nederland tegen de Dominicaanse Republiek.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison koos tegen België voor een basisopstelling met veel kwaliteit en ervaring: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Nika Daalderop (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliët Lohuis (middens) en Myrthe Schoot (libero).

1e set

Nederland begon uitstekend aan de eerste set, ook al had het lang niet in deze samenstelling gespeeld. Lonneke Sloetjes en Nika Daalderop kwamen makkelijk tot scoren en Oranje ging in de tweede technische time-out comfortabel met 16-11 aan de leiding.

België verkleinde de achterstand nog tot 22-20, maar dichterbij zou de ploeg van coach Gert vande Broek niet komen. Na een score van Lonneke Sloetjes wonnen de volleybaldames keurig de eerste set met 25-22.

2e set

Met Nicole Koolhaas op de plek van Yvon Beliën begon Oranje aan set twee. België liep uit naar een 8-13 voorsprong, mede dankzij de sterk spelende Britt Herbots en Kaja Grobelna.

Nederland repareerde de achterstand snel, onder aanvoering van invalster Nicole Koolhaas. De middenaanvalster scoorde 100% van de set-ups die ze kreeg, en bleef goed bediend worden door Laura Dijkema. In de gelijk opgaande slotfase maakte Oranje het karwei professioneel af. Het was aanvoerder Balkestein-Grothues die het tweede setpoint benutte en 25-23 binnensloeg.

3e set

Met Celeste Plak op de positie van Nika Daalderop ging Nederland in de derde set op zoek naar een 3-0 overwinning. Die kwam er niet, want België weigerde zich over te geven en knokte zich knap terug in de wedstrijd. Oranje zakte qua niveau door de ondergrens en verloor de derde set met groot verschil: 17-25.

4e set

Ook in de vierde set kwam Nederland maar niet lekker in haar spel. België drukte door, vooral door uitblinker Kaja Grobelna, won set vier met 19-25 en dwong zo een vijfde set af.

5e set

Morrison bleef doorwisselen om het tij te keren, zoals hij de hele wedstrijd deed. Marrit Jasper en Celeste Plak kregen een kans, evenals Eline Timmerman. Ook de invalsters konden echter niet voorkomen dat België haar knappe comeback voltooide. Na een killblock op Celeste Plak won België de vijfde set met 10-15 en daarmee de wedstrijd met 2-3.

Kaja Grobelna was met 32 punten de absolute uitblinker aan Belgische zijde. Voor Nederland onderscheidde Nicole Koolhaas zich in aanvallend opzicht, zij promoveerde 13 van de 14 set-ups die ze kreeg tot direct punt.

Nederland – België 2-3 (25-22, 25-23, 17-25, 19-25, 10-15)

Woensdag tegen Dominicaanse Republiek, donderdag tegen Duitsland

Woensdag treft de equipe van bondscoach Jamie Morrison de Dominicaanse Republiek. Donderdag sluit Oranje het toernooi in Stuttgart af tegen gastland Duitsland.

Resterend programma:

Datum Tijd Wedstrijd Locatie
Wo. 12-06 17.30 uur Nederland - Dominicaanse Republiek Stuttgart, Duitsland
Do. 13-06 20.30 uur Nederland - Duitsland Stuttgart, Duitsland
Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×