De Oranje volleybaldames hebben op de World Cup in Japan met 3-1 (25-19, 25-16, 21-25, 25-19) verloren van China. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison vocht hard voor elk punt, maar China was duidelijk een maatje te groot.

In de eerste set in de kraker tegen China, de koploper in de World Cup, begon bondscoach Jamie Morrison met spelverdeelster Britt Bongaerts, passer/lopers Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs, Juliet Lohuis en Nicole Koolhaas op midden,  diagonaal Lonneke Sloetjes en libero Myrthe Schoot.

De start van de wedstrijd was duidelijk voor China. De Chinese dames begonnen erg fel aan de eerste set en creëerden snel een marge van drie punten: 6-3. Met een sterke blokkering en een scherpe service wist China de voorsprong verder uit te breiden en uit te lopen naar een 10-3 voorsprong. Met uitblinkster Zhang gaf China die voorsprong niet meer uit handen en won de eerste set met 25-19.

De Oranje dames waren in de tweede set meer bij de les, met spelverdeelster Laura Dijkema in de basis, en begonnen goed. Het ging even gelijk op, tot 8-8, maar daarna wist China het verschil te maken met weer een sterk blok en de veel scorende Ting Zhu. China liep uit naar een voorsprong van 16-7. Bij Nederland slopen er te veel fouten in het spel. Eline Timmerman kwam nog in de ploeg bij Oranje, maar ook de jonge middenspeelster kon het tij niet keren. China won overtuigend met 25-16.

In de derde set stond Timmerman in de basis, Koolhaas bleef aan de kant. Nederland speelde beter, werd sterker in de side-out en kreeg meer vat op het Chinese spel. Oranje kwam dan ook op een voorsprong van 15-16. Na een goede redding van Schoot werd het 15-17. De ploeg van Morrison pakte door en kwam op 16-20. Ook scoorde Dijkema nog met een slimme doortikbal. Oranje won de derde set met 21-25.

Het werd spannend in de vierde set, in de beginfase ging het gelijk op. China sloeg een klein gaatje en kwam op 15-12, maar Oranje vocht terug tot 1 puntje. China bleef de bovenliggende partij en streed hard voor elk punt. Blokkerend was China vandaag een maatje te groot voor Oranje en in de slotfase van de vierde set waren Zhu en Xinyue Yuan een plaag voor de Nederlandse verdediging er daardoor ging de set en ook de wedstrijd naar China: 25-19.

Morgen speelt Nederland om 05.30 uur tegen de Dominicaanse Republiek.