De Nederlandse volleybalsters zijn er in de Final Six van de Volleyball Nations League niet in geslaagd om de halve finale te bereiken. Oranje verloor donderdag met 3-0 van Brazilië, terwijl het woensdag al met 3-1 van gastland China had verloren. De vijfde plaats is, net als vorig jaar in de World Grand Prix, de eindklassering voor de volleybaldames.

Bondscoach Jamie Morrison had zijn basisopstelling op een positie aangepast ten opzichte van de openingswedstrijd tegen China. Libero Kirsten Knip startte op de positie van Myrthe Schoot. De andere zes speelsters bleven dezelfde: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers) en Yvon Beliën en Juliet Lohuis (middens).

Oranje had in de eerste twee sets weinig in te brengen tegen de swingende Braziliaanse volleybalmachine. De passlijn met Buijs, Knip en Balkestein-Grothues stond constant onder druk, met als gevolg dat Nederland moeite had om de bal op de grond te krijgen bij Brazilië.

Morrison probeerde in de eerste twee sets met wissels het tij te keren, maar ook de invalsters konden het verschil niet maken. Nika Daalderop en Britt Bongaerts werden ingebracht, terwijl Marrit Jasper regelmatig in het veld kwam om te serveren en passen. Nederland keek in de eerste twee sets constant tegen een ruime achterstand aan en slaagde er niet in deze ongedaan te maken.

In de derde set vocht Oranje voor haar laatste kans. Nicole Koolhaas verving Lohuis op het midden en deed dat met verve. Na een zwak begin van Nederland (0-5 achter) was het de lange middenaanvalster die haar team met een prachtige serviceserie terugbracht in de set: 16-16. In de slotfase verzuimden de volleybaldames echter om door te drukken. Celeste Plak kende een prachtige invalbeurt en scoorde de eerste vijf set-ups die ze kreeg met overtuiging. Des te jammer was het dat de wedstrijd eindigde dankzij een fout van de sterke invalster. Nadat een tipbal van Plak in het net belandde, won Brazilië de derde set met 23-25 en daarmee de wedstrijd met 0-3.

Nederland maakt door de nederlagen tegen China en Brazilië geen kans meer op de halve finales van de Volleyball Nations League en zal op een gedeeld vijfde plaats eindigen. Oranje krijgt nu even vakantie en begint dan op 19 juli aan haar voorbereiding op het WK Volleybal.

Nederland – Brazilië 0-3 (16-25, 17-25, 23-25)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×