De Nederlandse volleybaldames hebben de poulefase van de Volleyball Nations League afgesloten met een 3-1 (25-21, 25-16, 24-26, 25-19) overwinning op Duitsland. In Stuttgart won Oranje deze week alle drie de wedstrijden, de ploeg van bondscoach Jamie Morrison kan vol vertrouwen naar de Final Six toewerken.

De basis van Oranje bestond vanavond in Stuttgart uit spelverdeler Femke Stoltenberg, passer/lopers Celeste Plak en Nika Daalderop, middens Juliet Lohuis en Yvon Belien, diagonaal Lonneke Sloetjes en libero Kirsten Knip. Ze begonnen goed en namen een voorsprong van 10-7, maar de Duitse dames kwamen snel weer op gelijke hoogte: 10-10. Weer sloeg Oranje een klein gat en die hield de ploeg vast. Na een knappe redding van Knip kwam het eerste setpoint op het scorebord: 24-20. Daalderop maakte het af met een goede aanval: 25-21.

Ook in de tweede set liet Oranje zien dat het een maat te groot is voor de Duitse ploeg. Het team van Morrison hoefde niet eens echt diep te gaan om het verschil te maken. Bij de tweede technische time-out stond de ploeg al vijf punten voor en die marge gaf de ploeg niet weg. Overtuigend en zonder problemen werd ook de tweede set gepakt. In de slotfase was Lohuis van grote waarde met meerde blokpunten en ze sloeg ook het laatste punt binnen: 25-16.

In de derde set begin de Duitse ploeg veel feller en dat leverde de thuisploeg succes op. Het publiek ging er massaal achterstaan en Oranje liep een achterstand op van 8-16. Maar de Nederlandse dames lieten zich niet van de wijs brengen en bleven ook bij een achterstand rustig. Het geloof in eigen kunnen straalde van de ploeg af en Oranje kwam terug tot 16-18. In de slotfase van de derde set ging Duitsland sterker blokkeren en dar zorgde voor een stand van 20-23. Op de geweldige service van Lohuis kwam Oranje weer langszij 23-23. Bij het tweede setpoint voor Duitsland sloeg Plak de bal uit en daardoor werd het 24-26.

De Oranje dames herstelden zich sterk in de vierde set en wilden het zeker niet tot een vijfde laten komen. Met meer energie in het spel en een scherpe service legden ze de Duitse dames weer meer onder druk en Lohuis, Daalderop en Sloetjes speelden sterk. Het werd een overtuigende set die met 25-19 werd gewonnen na een beslissend blok van Lohuis. De 3-1 overwinning en een mooie afsluiting van de voorrondes was daarmee een feit voor de volleybaldames.

Lonneke Sloetjes blikte kort terug op de strijd met Duitsland: “Ik ben vooral blij dat we ook als we erg moe zijn en met een aantal andere speelsters in het veld staan, gewoon winnen. Goed  en lekker dat we allemaal speeltijd krijgen en we gaan nu vol vertrouwen naar de Final Six in China.”

Volgende week traint Oranje op Papendal om zich optimaal voor te breiden op de finaleronde. De Final Six wordt van 27 juni tot en met 1 juli gespeeld in het Chinese Nanjing.

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×