Oranje heren

Oranje wint cruciaal duel van China met 3-1

De Nederlandse volleyballers hebben hun eerste duel op het WK Volleybal gewonnen. Oranje was vrijdagmiddag in het Bulgaarse Ruse met 3-1 te sterk voor China. De equipe van bondscoach Gido Vermeulen wil op het WK de tweede ronde halen, en daarvoor is de zege op China zeer welkom. Zaterdag speelt Nederland om 19.30 uur (NED tijd) tegen Olympisch kampioen Brazilië.

Opstellingen

Bondscoach Gido Vermeulen had zijn basisopstelling op een positie gewijzigd ten opzichte van het verloren openingsduel tegen Canada. Middenblokkeerder Thomas Koelewijn startte op de plek van Michael Parkinson. De overige zes spelers bleven dezelfde: Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Gijs Jorna (passer/lopers), Jasper Diefenbach (midden) en Dirk Sparidans (libero).

Bij China is Chuan Jiang de meest opvallende speler. Het neutraliseren van deze sterke diagonaal, gold vooraf als een van de belangrijkste opdrachten voor Nederland.

1e set: eerste setwinst voor Oranje!

Oranje begon net als in de drie sets tegen Canada slecht. Bij 0-4 moest bondscoach Gido Vermeulen zijn team al naar de kant halen om toe te spreken. Hierna ging Nederland langzamerhand beter spelen en kwam het op 14-14 weer langszij.

De Lange Mannen hadden van bondscoach Gido Vermeulen de opdracht gekregen met veel druk te serveren, en dat deden ze uitstekend. Na twee aces van Jorna, beiden via de netrand, kwam Oranje op 18-16. Dankzij een ace van de ingevallen Tim Smit werd het zelfs 20-17. Nederland gaf de marge niet meer uit handen en het was de sterk spelende Jorna die met een mooie aanval het setpoint benutte: 25-21.

2e set: Lange Mannen zijn volledig los

De tweede set was voor Nederlandse volleyballiefhebbers een genot om naar te kijken. Oranje was volledig los en domineerde het spel op alle fronten. Nederland gaf een cursus blokkeren, en legde de Chinese aanvallers keer op keer dood. Dat er zo goed werd geblokkeerd werd mede mogelijk gemaakt door een fantastische service. Na een heerlijke set, waar de beleving er vanaf spatte, was het Koelewijn die met het zoveelste killblock de set beëindigde: 25-13.

3e set: China brengt spanning terug in de wedstrijd

Nederland leek in de derde set af te stevenen op een snelle 3-0 overwinning toen het met 12-8 aan de leiding ging. Toen de scherpte iets minder werd, slaagde China er echter in om op de service van Chuan Jiang weer terug te komen: 15-15.

Tot 20-18 bleef Nederland aan de goede kant van de score staan, maar China gaf niet op en won de set met 23-25 na een uitgeduwde bal van Abdelaziz.

4e set: Oranje wint wedstrijd overtuigend met 3-1

Oranje liet zich niet van de wijs brengen door het zure verlies van de derde set en startte uitstekend aan de vierde doorgang. Het was de sterke Abdelaziz die vanachter de servicelijn zijn team naar een 9-3 voorsprong serveerde.

Nederland was heer en meester in de vierde set en sloeg China van het veld. Het was uitblinker Thijs ter Horst die 25-13 scoorde en zo de 3-1 overwinning veiligstelde.

Geweldige statistieken

Nederland behaalde in de wedstrijd tegen China geweldige statistieken. Oranje noteerde maar liefst 16 killblocks en 10 aces. Abdelaziz werd topscorer met 22 punten, gevolgd door Ter Horst met 19.

Nederland – China 3-1 (25-21, 25-13, 23-25, 25-13)

Bekijk hier de reacties van Dirk Sparidans, Thijs ter Horst, Gido Vermeulen, Jasper Diefenbach en Maarten van Garderen:

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×