De Nederlandse volleybalsters hebben zondag in Yokohama hun tweede zege geboekt op het WK. Oranje was na een gevecht van bijna drie uur met 3-2 te sterk voor thuisland Japan. Japan staat zesde op de wereldranglijst, Nederland achtste. Het team van bondscoach Jamie Morrison heeft de sterkste twee tegenstanders in poule A, Duitsland en Japan, nu verslagen. Met de wedstrijden tegen Kameroen, Argentinië en Mexico nog in het vooruitzicht, bestaat de reële kans dat Nederland vijf zeges meeneemt naar de tweede ronde.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison had ten opzichte van zaterdag geen wijzigingen aangebracht in zijn basisopstelling en startte opnieuw met: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Kirsten Knip (libero).

1e set: Houdini-act Oranje

Oranje had aan het begin van de eerste set veel moeite om de bal aan Japanse zijde op de vloer te krijgen. Japan stond geweldig te verdedigen en haalde, toegejuicht door het thuispubliek, nagenoeg iedere bal van de grond. Bij een tussenstand van 10-16 bij de tweede technische time-out zag het er niet florissant uit voor Nederland.

Met Celeste Plak en Britt Bongaerts als dubbele wissel in het veld sloop Nederland langzaam dichterbij. Op de service van de ingevallen Marrit Jasper kwam Oranje tot 19-21. Hierna waren het aanvoerder Balkestein-Grothues en Beliën die hun team op sleeptouw namen. Beide speelsters scoorden drie punten op rij en zo haalde Nederland in extremis toch nog de set binnen: 27-25. Net als zaterdag tegen Duitsland in de vierde set wist de equipe van Morrison een grote achterstand goed te maken.

2e set: Set om snel te vergeten

De tweede set was een doorgang om snel te vergeten voor Oranje. Nederland werd bij vlagen weggeserveerd, en ook de andere spelonderdelen liepen niet naar behoren. De volleybaldames zakten diep weg en keken bij 10-21 al tegen een enorme achterstand aan. Japan won de set met 16-25 en bracht zo de stand op 1-1.

3e set: Opnieuw winst na achterstand

Bondscoach Jamie Morrison besloot het roer om te gooien en liet Britt Bongaerts en Juliet Lohuis beginnen aan de derde set ten koste van Dijkema en Koolhaas. Oranje ging beter spelen en kwam voor het eerst in drie sets vroeg aan de leiding: 15-12. Oranje had moeite om de voorsprong vast te houden en moest toestaan dat Japan op 23-24 een setpoint kreeg.

Net als zaterdag tegen Duitsland speelde Nederland haar beste spel tijdens de ‘big points’. Dankzij twee punten van de ingevallen Plak kwam Oranje aan de goede kant van de score en even later eiste Sloetjes met een succesvolle aanval de setwinst op: 28-26.

4e set: Japan dwingt vijfsetter af

In de vierde set had thuisland Japan constant het initiatief. Oranje probeerde voor de zoveelste keer een achterstand goed te maken (6-12) maar slaagde daar dit keer niet in. De achterstand van zes punten werd nog verkleind naar drie (16-19), maar dichterbij zou Nederland niet komen. Na een foutservice van Bongaerts ging de set met 19-25 naar Japan.

5e set: Oranje eist 3-2 zege op!

In de vijfde set schoot Nederland goed uit de startblokken: 7-5. Met Dijkema en Plak in het veld, en een uitblinkende Knip, breidde Oranje haar voorsprong gestaag uit, tot het op 14-9 de eerste matchpoints kreeg. Japan bleef vechten tot het einde en kwam zelfs nog terug tot 14-13. Toen vond Celeste Plak het genoeg en sloeg ze hard 15-13 binnen, waardoor ze haar team een bevrijdende 3-2 zege bezorgde.

Nederland – Japan 3-2 (27-25, 16-25, 28-26, 19-25, 15-13)

Bekijk hier de reacties van Jamie Morrison, Anne Buijs, Britt Bongaerts en Kirsten Knip: