Na het Elite 16-toernooi van Espinho is het verschil tussen de Nederlandse herenteams op de olympische ranglijst nog kleiner geworden. Steven van de Velde en Matthew Immers zijn Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen voorbijgestreefd. Ook Stefan Boermans en Yorick de Groot zitten hen op de hielen.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen werden voor het eerst in 12 jaar tijd uitgeschakeld in de eerste kwalificatieronde van een toernooi. Dat kon niet op een slechter moment komen, nu deelname aan hun derde Olympische Spelen op het spel staat. Het duo heeft door deze vroegtijdige uitschakeling geen extra punten verdiend voor de olympische ranglijst, waar alleen de beste 12 prestaties tussen 1 januari 2023 en 10 juni 2024 meetellen. Hierdoor blijven ze op 8.600 punten staan. Op dit moment genoeg voor de elfde plek op de ranglijst.

Boermans/De Groot nadert op 140 punten
Hun Nederlandse concurrenten konden wel punten bijschrijven. Stefan Boermans en Yorick de Groot hadden zich direct geplaatst voor het hoofdtoernooi en hoewel ze de poulefase niet overleefden, verdienden ze toch het minimale aantal van 460 punten. Het verschil met Brouwer en Meeuwsen is daardoor nog slechts 140 punten. Boermans en De Groot moeten nog deelnemen aan één toernooi om te voldoen aan de olympische kwalificatiecriteria. Deelname levert genoeg punten op om Brouwer en Meeuwsen in te halen, dus zullen de bronzen medaillewinnaars van Rio alle zeilen bij moeten zetten om een goed resultaat te behalen.

Van de Velde/Immers klimt op ranglijst
Het beste Nederlandse resultaat in Espinho werd, net als begin deze maand in Brasilia, behaald door Steven van de Velde en Matthew Immers. Het duo eindigde net buiten het podium, maar voegde wel 500 punten toe aan hun totaal, genoeg om Brouwer en Meeuwsen te passeren. Met 8.800 punten staan ze nu tiende op de olympische ranglijst, één positie boven Brouwer en Meeuwsen.

Welke twee Nederlandse herenteams zich zullen plaatsen voor de Olympische Spelen hangt af van de resultaten van de volgende twee toernooien: de koppels spelen deze week een Challenger in Polen en van 5 t/m 9 juni staat een Elite 16-toernooi in Tsjechië op het programma.

Stam en Schoon stijgen naar vijfde plek
Katja Stam en Raïsa Schoon zijn door hun bronzen medaille in Portugal een plek gestegen op de olympische ranglijst. Met een totaal van 10.380 punten hebben ze het Canadese duo Melissa en Brandie, die het toernooi oversloegen, ingehaald en bezetten nu de vijfde positie.

Olympische ranglijst per 27 mei 2024:

TeamPuntenPositie ranglijst
Stam/Schoon10.3805
Immers/Van de Velde8.88010
Brouwer/Meeuwsen8.60011
Boermans/De Groot8.46011 *

* Boermans en De Groot moeten tussen nu en 10 juni nog één toernooi spelen om te voldoen aan de plaatsingseisen voor de Olympische Spelen. Bekijk hier de vereisten waaraan onze beachteams moeten voldoen om zich te kwalificeren voor Parijs.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn