Roberto Piazza is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse volleyballers. De 51-jarige Italiaan tekent een contract t/m de Olympische Spelen van Tokio 2020. Piazza is momenteel actief als clubcoach bij de Poolse kampioen PGE Skra Belchatow. Vanaf mei begint hij bij Oranje.

Indrukwekkend CV

Roberto Piazza speelde zelf als prof in de Italiaanse A1, van 1987 t/m 1990 voor Parma en Piacenza, alvorens hij begon aan zijn carrière als coach.

Na jaren als assistent-coach te hebben gewerkt, werd de Italiaan in 2009 hoofdcoach van Sisley Treviso. In dat jaar stonden de Nederlanders Robert Horstink en Rob Bontje onder contract bij deze roemruchte club. Enkele jaren later, toen de club inmiddels Sisley Belluno heette, haalde Piazza Nimir Abdelaziz naar de Noord-Italiaanse equipe. Toen Piazza in het seizoen 2012-2013 verhuisde naar Cuneo, ging Abdelaziz met hem mee.

Na Sisley en Cuneo werkte Piazza bij Jastrzębski Węgiel (Polen), Olympiakos (Griekenland), het nationale team van Qatar en Modena (Italië). Sinds het seizoen 2017-2018 staat Piazza onder contract bij het Poolse Skra Belchatow, waarmee hij in zijn eerste seizoen direct kampioen werd. Het nationale team van Polen werd in 2014 en 2018 wereldkampioen en de Poolse nationale competitie is een van de sterkste van Europa. Piazza’s Belchatow speelt binnenkort in de kwartfinale van de Champions League tegen het Russische Zenit Sint Petersburg.

Prachtig programma met Nederlands team

De kersverse bondscoach mag rekenen op een prachtig programma met Oranje in 2019:

  • 25 mei t/m 23 juni: Golden European League
  • 9 t/m 11 augustus: olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam Ahoy
  • 12 t/m 29 september: EK Volleybal in Nederland, België, Frankrijk en Slovenië. Nederlandse speelsteden: Rotterdam (Ahoy), Amsterdam (Sporthallen Zuid), Apeldoorn (Omnisport)

Staf nagenoeg compleet

De staf van de Lange Mannen is na de aanstelling van Piazza nagenoeg compleet. Henk-Jan Held keert terug als assistent-coach, een functie die hij al eerder bekleedde bij Oranje. Patrick de Reus is de nieuwe teammanager, terwijl Willem de Wit de videoscouting voor zijn rekening neemt. Max Giaccardi (Italië) is de nieuwe strength & conditioning coach. Rob Vesters (arts) en Arne Hendriks (embedded scientist) blijven onderdeel van de staf.

Reactie Joop Alberda, technisch directeur Nevobo

"Als Nevobo zijn we zeer verheugd dat we met Roberto Piazza een topcoach hebben weten te vinden die aansluit bij onze filosofie. Zijn ervaring als toptrainer geeft vertrouwen dat hij de mannen deze zomer een extra impuls zal geven. Zijn kennis van het internationale topvolleybal is een meerwaarde voor deze bijzondere sportzomer met het olympisch kwalificatietoernooi en het EK in eigen land."

Reactie Roberto Piazza

“Ik ben zeer vereerd om het Nederlands mannenteam te mogen trainen en coachen. Dit team heeft een grote historie, en in het verleden heb ik met grootheden als Peter Blangé en Ron Zwerver mogen werken. Ik heb alle wedstrijden van Oranje op het laatste WK gezien en ik was onder de indruk van hun prestaties in Bulgarije en Italië. Dit team heeft alles in handen om de volgende stap te gaan zetten. Mijn droom is om Nederland naar de top 10 van de wereld te brengen. Van mijn landgenoot Giovanni Guidetti heb ik begrepen dat Papendal een van de drie beste trainingslocaties ter wereld is. Ik heb vaker de kans gekregen om een nationaal team te coachen, maar dit was voor het eerst dat mijn hoofd, hart en buik zeiden: dit is iets speciaals, dit moet ik doen. Ik ben zeer gemotiveerd om in mei te beginnen.”

Reactie Nimir Abdelaziz, aanvoerder Oranje

“Toen ik in 2011 als 19-jarige bij het Italiaanse Sisley ging spelen, werd Roberto mijn coach. Een jaar later volgde ik hem ook naar Cuneo. Hij leeft echt voor het volleybal en is dagelijks van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds op de club. Ik heb destijds heel veel van hem geleerd en we zijn altijd in contact gebleven. Een buitenlandse topcoach was onze wens als team, en we zijn dan ook heel blij dat de Nevobo Piazza heeft weten te contracteren.”

CV Roberto Piazza

Carrière speler:

Parma (ITA)
Piacenza (ITA)

Carrière hoofdcoach:

Treviso (ITA)
Piemonte (Cuneo, ITA)
Jastrzębski Węgiel (POL)
Olympiakos (GRE)
Nationaal team Qatar (QAT)
Modena (ITA)
Skra Bełchatów (POL)

Behaalde prijzen hoofdcoach:

Kampioenschap Polen met Skra Bełchatów
Supercup Polen (2x) met Skra Bełchatów
Beker Griekenland met Olympiakos
Supercup Italië met Modena
CEV Cup met Treviso

Staf Oranje 2019:

Naam Functie
Roberto Piazza Bondscoach
Henk-Jan Held Assistent-bondscoach
Rob Vesters Arts
Patrick de Reus Teammanager
Max Giaccardi  Strenght & conditioning coach 
Willem de Wit Videoscout
Arne Hendriks Embedded scientist
n.t.b.  Fysiotherapeut
Roberto Piazza Vs Gdansk 2 Cev
Foto: CEV

Bekijk ook eens

Live

Vandaag: finales Volleybaldirect Open (NOJK)

Kijk hier mee naar de wedstrijden in Meijel!

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×