Het is de week van de waarheid voor de TeamNL Volleybaldames. In Fukuoka, Japan moet het ticket voor de Olympische Spelen daadwerkelijk worden veiliggesteld. De laatste pouleweek van de VNL vormt de apotheose van het kwalificatietraject richting Parijs 2024. Een rondje langs de tegenstanders.

In de derde VNL-week treffen de TeamNL Volleybaldames: Servië, Verenigde Staten, Canada en Zuid-Korea.

Servië
De Servische dames staan momenteel op de achtste plaats van de wereldranglijst. Servië plaatste zich afgelopen najaar tijdens het OKT in Ningbo – waar het in dezelfde poule als Nederland zat – voor Parijs 2024. In Ningbo was Servië in drie sets te sterk voor de TeamNL Volleybaldames. In de halve finale van het EK vorig jaar was Servië ook al te sterk voor Nederland. De laatste keer dat Nederland in een officiële wedstrijd van Servië wist te winnen was tijdens de VNL van 2021.

Verenigde Staten
Team USA vinden we terug op plek 5 van de wereldranglijst. Net als Servië is ook de Verenigde Staten al zeker van deelname aan Parijs 2024. In het Poolse Łódź won Team USA de OKT-poule. Tijdens de laatste drie ontmoetingen was Team USA ieder keer de sterkste. Wat de burger moed geeft is het feit dat de laatste overwinning van de TeamNL Volleybaldames op Team USA in Japan werd behaald. Op het WK van 2018 won Nederland op weg naar de Final Round in vijf sets.

Canada
Canada is de belangrijkste uitdager van de TeamNL Volleybaldames waar het gaat om het behalen van een startbewijs voor Parijs 2024. De Canadese dames beginnen de derde VNL-week een plek (10) onder de TeamNL Volleybaldames (9). Het verschil tussen Nederland en Canada bedraagt slechts 2,21 punten. De laatste twee ontmoetingen won Canada na vijf sets. Tijdens de VNL van 2022 wist Nederland de Canadese dames in eigen huis (Calgary) te verslaan.

Zuid-Korea
Op de 38ste plaats op van de wereldranglijst treffen we Zuid-Korea. In de eerste speelweek wist Zuid-Korea in vier wedstrijden slechts een set te pakken (tegen Thailand). In de tweede speelweek waren de Zuid-Koreaanse dames dicht bij een overwinning op Bulgarije. In de overige wedstrijden werd geen set gepakt. De laatste jaren is Zuid-Korea steevast een prooi voor de Nederland. De laatste ontmoeting met Zuid-Korea – VNL 2022 – werd door Nederland glansrijk gewonnen.

Handige rekentool
Om de strijd om de laatste tickets voor Parijs 2024 voor fans wat inzichtelijker te maken heeft de FIVB een nieuwe tool ontwikkeld. Voor iedere VNL wedstrijd wordt – voor iedere denkbare uitslag – getoond welke punten door beide ploegen gewonnen dan wel verloren kunnen worden. Naast meer transparantie moet de tool de olympische kwalificatie voor fans levendiger maken.  

Programma

DatumTijdWedstrijdTe zien op
Woensdag 12 juni08.30 uurNederland - Servië Ziggo Sport
Donderdag 13 juni05.00 uurNederland - Verenigde StatenZiggo Sport 
Vrijdag 14 juni 08.30 uurNederland -  CanadaZiggo Sport
Zondag 16 juni04.30 uurNederland - Zuid-KoreaZiggo Sport

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn