De contouren van het grootste Queen & King of the Court-evenement ooit, dat van 5 tot 10 september in Rotterdam wordt gehouden, werden gisteren duidelijk bij de kick-off van het evenement. Met dertig teams bij de mannen en vrouwen en in totaal 120 spelers uit meer dan 25 landen belooft het toernooi onder de naam Royal Championships een waar spektakel te worden.

De kick-off van de BetCity Royal Championships Queen & King of the Court kreeg een opwindende wending, toen vijf beachvolleyballers van Beachvolleybal Team Nederland abseilden van de Euromast, terwijl ze een beachvolleybal overspeelden. Een van hen, Alexander Brouwer, zette daar zijn (hoogte)vrees voor opzij.

Ontwikkeling

Brouwer is onder de indruk van de weg die King of the Court heeft afgelegd. “Geweldig om te zien welke ontwikkeling de sport heeft doorgemaakt. Voor King of the Court zet ik de tv of de stream aan en ga voor mijn wedstrijd zelfs eerder naar het stadion. Dat komt door het unieke van het spel.”

De opvallende stunt op de Euromast past bij een opvallend concept. In de afgelopen zes jaar groeide Queen & King of the Court van een testevenement op een woensdagavond in 2017 uit tot een fenomeen van wereldklasse met zes internationale evenementen in de Crown Series 2023. De allereerste Royal Championships, waarin voor de Kings en Queens een officieuze wereldtitel op het spel staat, is de kroon op het werk van organisator SportWorx.

“Het is bijzonder dat iets wat je als een geintje hebt bedacht uitgroeit tot een WK. Dat heb ik nooit gedacht, ik wist niet welke kant het op zou gaan. Het is indrukwekkend dat we hier nu staan, Rotterdam is een prachtige plek om het eerste WK te kunnen organiseren”, aldus Wilco Nijland, CEO Sportworx (op de foto onder met Peter Blangé).

PWA4507

Bij zowel de mannen als vrouwen komen dertig van ’s werelds beste teams in het beachvolleybal naar Rotterdam om een gooi te doen naar de felbegeerde kronen. De helft van dat aantal start in het kwalificatietoernooi, van waaruit per gender vijf teams zich voegen bij de 15 teams die rechtstreeks worden toegelaten tot het hoofdtoernooi. In totaal doen 120 spelers uit meer dan 25 landen mee aan het kampioenschap.

Dat King of the Court niet meer weg te denken is uit het (internationale) beachvolleybal wordt door Michel Everaert, directeur van Nederlandse Volleybalbond, benadrukt. “De Europese en wereldvolleybalbond zijn zeer enthousiast, zij omarmen dit concept.”

Vijf locaties

Het toernooi in Rotterdam wordt op vijf locaties in de stad gespeeld. Het Royal Stadium vormt het hart van het evenement op het Henegouwerplein in het centrum van de stad. De vier side-courts bevinden zich op het Afrikaanderplein, het Museumpark, het Schuttersveld en bij Beachclub Rotterdam. De entree bij de side-courts is gratis.

In het Royal Stadium op het Henegouwerplein wordt van woensdag tot en met de finales van zondag 10 september gespeeld. Tickets voor die wedstrijden gaan in de verkoop op Koningsdag. De pre-registratie is inmiddels gestart. Het toernooi wordt uitgezonden op King of The Court TV.

Sociale impact

De side-courts in de verschillende Rotterdamse wijken worden na het toernooi in samenwerking met Sportbedrijf Rotterdam en Rotterdam SportSupport nog enige tijd gebruikt voor veel side-events binnen de lokale gemeenschappen. Het Royal Stadium blijft ruim twee weken staan op het Henegouwerplein, waar verschillende sportieve en culturele evenementen plaatsvinden.

Mede om die reden zijn het evenement en de stad meer dan een match, meent Peter Blangé, CEO Rotterdam Topsport en olympisch kampioen 1996. “Volleybal heeft al een decennialange band met Rotterdam. Dit evenement heeft een heel mooie opzet, met meerdere locaties in de stad. We doen dit ook voor de gemiddelde Rotterdammer, zij kunnen in hun wijk de spelers zien waar ze tegenop kijken. Zand, sport en cultuur hoort bij Rotterdam, het is een uniek evenement.”

PWA4775
Foto: Pim Waslander/Sportworx

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn