In de laatste aflevering van #SMASHBACK presenteren we een regelrechte klassieker uit de Nederlandse volleybalgeschiedenis. Voor het eerst in jaren werd Italië in een finale van een groot toernooi verslagen. Het slottoernooi van de World League werd in 1996 in Rotterdam gespeeld en de finale trok bijna tienduizend supporters naar Ahoy voor een geweldige sfeer. In aanloop naar de voor Nederland zo succesvol verlopen Olympische Spelen van Atlanta werd Italië verslagen, iets wat de hoofdrolspelers van toen als een eerste signaal zagen dat de Azzuri niet onaantastbaar waren. Zaterdagavond om 20.00 uur kijken Peter Blangé en Ron Zwerver samen met NOS presentator Maarten Tip terug naar die kraker uit het gouden jaar voor Oranje.

We schrijven het jaar 1996, dat de geschiedenisboeken in is gegaan als het jaar waarin de Nederlandse volleyballers olympisch goud wonnen. Maar wellicht had dat Sportmoment van de Eeuw nooit plaatsgevonden als de Lange Mannen in de finale van de World League niet hadden gevoeld dat er gewonnen kón worden van Italianen. Al jaren streden beide grootmachten tegen elkaar op de continentale en mondiale toernooien en elke keer wisten de Zuid-Europeanen in de finale Nederland te kloppen. Dat was op de EK's van 1993 en 1995 gebeurd (beide vijfsetters) en op het WK van 1994. Het gevoel van de 'eeuwige tweede' te zijn hing de mannen van bondscoach Joop Alberda flink de keel uit.

In voorbereiding op de Spelen van Atlanta had de Nevobo de World League naar Nederland gehaald. In die week won Oranje achtereenvolgens van China, Rusland, Brazilië en Cuba. Het team begon met onzekerheid, Ron Zwerver en Bas van de Goor kwamen terug van een blessure en waren nog niet volledig inzetbaar. Gedurende de week werd het team alleen sterker en groeide het vertrouwen in een goede afloop. Steeds meer publiek kwam er naar Rotterdam en de finale was uitverkocht. Op 29 juni 1996 zou het dan eindelijk gebeuren: Nederland versloeg aartsrivaal Italië.

Bekijk hieronder de promo.

Zaterdagavond om 20.00 uur is de laatste aflevering in de serie #SMASHBACK. NOS presentator Maarten Tip kijkt samen met de coryfeeën Ron Zwerver en Peter Blangé terug naar de World League-finale uit 1996. Onze dank gaat uit naar Joop Alberda, die de wedstrijd nog op videoband had, en de NOS voor het beschikbaar stellen van de beelden.

Heb je vorige uitzendingen van #SMASHBACK gemist? Je kunt de vierde aflevering nog tot en met 30 mei bekijken, de vijfde aflevering is nog tot 6 juni te zien. Klik hieronder op de directe links om naar die wedstrijden te gaan.

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×