Beachvolleybal

Sophie van Gestel neemt internationaal afscheid

Tweevoudig Olympiër Sophie van Gestel heeft na haar voorgenomen afscheid van het internationale beachvolleybal, nu ook daadwerkelijk op het zand afscheid van haar fans genomen. Dit gebeurde afgelopen weekend tijdens het NK beachvolleybal in het vertrouwde Beachstadion in Den Haag, vlak nadat ze het brons veroverde met Marloes Wesselink.

Sophie van Gestel startte in 2004 met beachvolleybal. Via de Nederlandse Beachvolleybalschool (Jeugd Oranje) en het Nevobo beachvolleybal Talent Team heeft ze jarenlang fulltime topsport bedreven bij Beach Team Holland (BTH) en vanaf 2014 Beachvolleybal Team Nederland (BTN). 

Ze startte als 14- jarige haar internationale loopbaan met het 8-landentoenooi op Tenerife. Ze eindigde met de deelname aan haar tweede Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. En in 2018 kwam daar verrassend nog het DELA EK Beach in eigen land bij.

Nummer 1 van de wereld

In die tussenliggende periode won ze een aantal internationale under age medailles, waaronder van de WK U19 en U21. Na winst in de Continental Cup in 2012 werden hoogtepunten bereikt via zilver en goud op 2 Grandslams (Klagenfurt en Corientes) en de 9e plaats op de Olympische Spelen van Londen. In 2013 stond Sophie met haar partner Madelein Meppelink gedurende drie maanden op plaats 1 op de FIVB World Ranking. 

Na een tussenstop van een jaar vervolgde ze haar loopbaan met Jantine van de Vlist. Met Van der Vlist werd ook de Continental Cup gewonnen en deelname aan de Olympisch Spelen van Rio 2016 afgedwongen. In Den Haag was Sophie sport ambassadeur en heeft ze veel jonge kinderen geïnspireerd om te gaan sporten. 

Via haar werk voor onder meer de Nevobo, blijft Sophie verbonden aan de sport. De Nevobo dankt haar voor haar geweldige doorzettingsvermogen, voorbeeldfunctie en prestaties voor het Nederlandse beachvolleybal. Bert Korteling, manager topsport bij de Nevobo: “Gedurende 14 jaren heb ik geweldig met Sophie mogen samenwerken. Ze kwam als jong meisje en is gestopt als een topsportster met een grote voorbeeldfunctie voor jonge speelsters. Ik roem haar doorzettingsvermogen”.  

Van Gestel genoot van het mooie, officiële afscheidsmoment in het volle stadion en werd er emotioneel van. "Het is zo mooi om op alles terug te kijken, ik heb zo'n mooie tijd gehad bij BTN. Nu komt alles even bij elkaar, dat roept emoties op. Zeker na al die mooie woorden. Wat het hoogtepunt van mijn carrière was? Ja, dat weet ik zeker. Dat waren de Olympische Spelen in Londen. En daarnaast de winst van de Grand Slam in het Argentijnse Corientes, allebei bereikt met Madelein Meppelink."

Foto: Victor Anfiloff, Sophie van Gestel, Bert Korteling en Rikkert Suijkerland (vlnr)Foto: Pim Waslander

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×