Het was billenknijpen voor veel Nederlandse teams vanavond in de play-offs van King of the Court op het Jaarbeursplein in Utrecht. Via de achterdeur wisten Brouwer/Meeuwsen, Bouter/Penninga en de zussen Emi en Mexime van Driel alsnog de groepsfase te bereiken. Voor Katja Stam/Raïsa Schoon, Stefan Boermans en Yorick de Groot en Matthew Immers en Leon Luini viel het doek.

Op de donderdag van King of the Court stonden de laatste twee sessies van de eerste fase op het programma en daarna volgde de zenuwslopende play-off waar nog vijf teams streden om de laatste drie plekken van de groepsfase.

Mannen
De dag begon in Utrecht met het nieuws dat twee spelers positief hadden getest op Covid-19. Daardoor werden hun teams teruggetrokken, wat de kans gaf aan twee Nederlandse koppels die in hun plaats de middagpoule speelden. De eer viel te beurt aan Stefan Boermans/Yorick de Groot en Jasper Bouter/Ruben Penninga. Zij betraden om 16.30 uur het stadion samen met de wildcard-winnaars van het NK Dirk Boehlé en Mart van Werkhoven. De nummers 1 van de wereld Anders Mol en Christian Sørum waren het hoogstgeplaatste team in de poule die werd vervolmaakt door de Polen Kantor en Losiak.

De Noren toonden in de derde ronde hun suprematie en verwezen Kantor/Losiak en Boehlé/Van Werkhoven naar plek twee en drie. Boermans/De Groot pakte de mogelijkheid op een extra kans met beide handen aan en verzekerde zich een plek in de herkansing. Voor Bouter/Penninga was het afwachten, maar uiteindelijk werden zij als lucky loser toegelaten tot diezelfde play-off.

In de avondsessie waren Matthew Immers en Leon Luini niet opgewassen tegen het geweld uit Qatar, Noorwegen, Zwitserland en Duitsland. Zij vielen als eerste af. Het publiek in Utrecht werd vervolgens getrakteerd op zeer spectaculair spel van Cherif en Ahmed uit Qatar. Met veel energie zorgden ze ervoor dat het stadion spreekwoordelijk in extase was.

Direct daarna volgde de play-off, die een ander format kende dan de reguliere wedstrijden King of the Court. In plaats van een kwartier wordt er slechts vijf minuten gespeeld. Het gaat nog wel over drie rondes, maar aan het eind van de ronde weet het team dat bovenaan staat zich verzekerd van deelname aan de groepsfase. Bouter/Penninga behaalden in ronde twee 3 punten, evenals de Fransen Aye en Gauthier-Rat. Maar omdat zij hun streak van drie punten eerder hadden behaald, mochten zij door naar de vrijdag.

Voor Brouwer/Meeuwsen was er een overeenkomstig lot. In de allerlaatste ronde behaalden ze vier punten, net zoals opnieuw de Fransen. En op basis van dezelfde regel mocht ook het hoogste Nederlandse team van de ranking door naar het hoofdtoernooi. Bekijk hieronder de reactie van Brouwer en Meeuwsen. Voor Stefan Boermans en Yorick de Groot is het toernooi voorbij.

Vrouwen
In het vrouwentoernooi wisten twee van de drie Nederlandse teams die in hun poule voor het eerst in actie kwamen direct door te stomen naar het hoofdtoernooi. Sanne Keizer en Madelein Meppelink deden dat als groepshoofd, waarin de zussen Emi en Mexime van Driel nog afvielen en naar de play-offs gingen. Emma Piersma en Puk Stubbe vlogen uit de startblokken in hun sessie en wonnen zelfs de tweede ronde, terwijl zij omringd waren door wereldtoppers als Agatha en Duda uit Brazilië en Hermannova en Slukova uit Tsjechië.

Het drama was die avond nog niet compleet. Ook in het vrouwentoernooi moest de herkansing nog uitmaken wie zich morgen in het hoofdtoernooi mag melden. Twee talentvolle Nederlandse duo’s vochten daar voor hun laatste kans. Voor de Nederlands kampioenen Katja Stam en Raïsa Schoon viel daar het doek, zij zullen zich nu weer focussen op de DELA Eredivisie Beach die komende zondag zijn finale kent in het stadion van King of the Court.

De zussen Emi en Mexime van Driel wisten net als Brouwer/Meeuwsen in de allerlaatste ronde hun ticket naar de kwartfinales te grijpen. Zij behaalden hun vier punten in een serie van drie en versloegen daarmee de Zwitserse vrouwen Caluori en Lutz die tevens vier punten behaalden.

Vrijdag
Het hoofdtoernooi gaat vrijdag van start met drie sessies. Bekijk hieronder hoe de samenstelling van die poules is. Om 14.30 uur start de eerste van die sessies. Je kunt het live bekijken op Ziggo Sport, kanaal 14 en op de stream op het YouTube-kanaal van de FIVB.

14:30 17.30 20.30
Lili/Elsa Hermannova/Slukova Ludwig/Kozuch
Menegatti/Orsi Toth Keizer/Meppelink Megan/Nicole
Stubbe/Piersma van Iersel/Ypma Agatha/Duda
Kvapilova/Kubickova Vergé-Dépré/Heidrich Carro/Soria
Ross/Day Placette/Richard van Driel/van Driel
15.50 18.50 21.50
Plavins/Tocs Mol/Sorum Koekelkoren/van Walle
Herrera/Gavira Cherif/Ahmed Saxton/O'Gorman
Boehlé/van Werkhoven Samoilovs/Smedins Kantor/Losiak
Thole/Wickler Grimalt/Grimalt Krattiger/Breer
Mol/Berntsen Bouter/Penninga Brouwer/Meeuwsen
Foto: Pim Waslander / Sportworx

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×