Ondanks haar 18-jarige leeftijd is Hyke Lyklema een van de dragende speelsters van het Talentteam Papendal. De Friese spelverdeelster is onlangs begonnen aan alweer haar derde seizoen in de Eredivisie voor de talentenopleiding in Arnhem. Voor Lyklema, en een groot deel van haar teamgenoten, ligt de focus dit seizoen niet alleen op de Eredivisie maar ook op het WK onder 20 dat volgend jaar in Nederland wordt georganiseerd.

Reva Gorredijk

Hyke Lyklema werd geboren in Leeuwarden en groeide op in het Friese Gorredijk waar ze op haar zevende begon met volleyballen. Na jaren met veel plezier bij het plaatselijke Reva te hebben gespeeld, kwam Hyke via Impala Leek en Veracles bij het Talentteam terecht. Ondertussen had ze via het RTC ook Jeugd Oranje gehaald, het vertegenwoordigende team waarin ze de laatste jaren een vaste waarde is.

Trainen en wonen op Papendal

De net 18 geworden Friezin woont op Papendal en gaat naar school in Arnhem, waar ze dit jaar haar VWO examen zal doen. Het intern wonen op Papendal bevalt Hyke goed.

"“Het leven op Papendal is een voorbereiding op het echte topsportleven. De nadruk ligt natuurlijk op volleybal, maar er wordt ook veel aandacht besteed aan school, goed eten en goed slapen. We wonen met zo’n honderd jeugdsporters in het gebouw, en iedereen heeft een eigen kamer en badkamer. Er is ook een grote woonkamer waar we elkaar kunnen ontmoeten, maar die is vanwege corona gesloten. Dat betekent dat we ’s avonds vooral spelletjes doen op de kamer nu.”"

Hyke Lijklema Wevza 2019

Gemiddeld één dag per week gaat ze naar huis, waar ze haar familie en twee jongere zusjes weer ziet. Met pake (opa) schildert en tekent ze graag, en het resultaat van deze creativiteit hangt aan de muur in haar kamer op Papendal. Naast volleybal en schilderen heeft ze nog een grote hobby: het verzamelen van sneakers.

Talentteam Papendal en Avital Selinger

Met het Talentteam speelde Hyke één competitiewedstrijd voordat de Eredivisie vanwege de nieuwe coronamaatregelen tijdelijk werd stilgelegd. Van Lammerink Installatiegroep/Set-Up '65 werd knap met 3-1 gewonnen.

Terwijl de meeste seniorenvolleybalteams in Nederland momenteel niet meer (volledig) kunnen trainen en spelen, geldt voor de topsportstatushouders van de Talentteams een uitzondering. Dat betekent dat voor Hyke en haar teamgenoten momenteel alleen de wedstrijden wegvallen.

"“Het is heel fijn dat wij in deze periode gewoon kunnen doortrainen. We investeren deze maand naast de baltraining ook vooral in krachttraining, zodat we zo sterk mogelijk zijn als de competitie weer begint. Daarnaast spelen we iedere training wel 6 tegen 6, om de afstemming te bewaken. Ik denk dat we dit seizoen een goede kans maken om ons in de reguliere competitie te meten met de beste teams. We hebben na de zomer slechts twee nieuwe speelsters hoeven in te passen, dus we raken steeds beter op elkaar ingespeeld.”"

Hyke Lijklema Wevza 2019 2

De 1.86 meter lange Hyke wordt op Papendal getraind en gecoacht door Avital Selinger, voormalig international (o.a. olympisch zilver) en voormalig bondscoach van de volleybaldames. Kan ze veel leren van deze vermaarde spelverdeler?

"“Naast het technische aspect leer ik veel van Avital als het gaat om de mentale kant van spelverdelen. Hij begrijpt als geen ander hoe het voelt om keuzes te moeten maken, en de spanning die daar soms bij komt kijken. Op dat gebied leer ik het meest van hem.”"

Avital Selinger Volkskrant 2020 Klaas Jan van der Weij

WK onder 20 in Nederland

In juli 2021 wordt in Nederland en België het WK Volleybal voor vrouwen onder de 20 jaar georganiseerd. De wedstrijden op Nederlandse bodem vinden plaats in het Rotterdamse Topsportcentrum. De wedstrijden in België worden gespeeld in Kortrijk.

Voor Hyke en haar teamgenoten van Jong Oranje was dit nieuws zeer welkom, zij mogen als organisator automatisch deelnemen. De laatste keer dat de vrouwen van Jong Oranje het WK onder 20 speelden was alweer in 2009.

"“Wij kijken ontzettend uit naar dit WK, juist omdat het in eigen land wordt gespeeld. We gaan er alles aan doen om hier zo goed mogelijk te presteren, daar zijn we nu al hard voor aan het trainen.”"

Jeugd Oranje Wevza 2019

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×