NOC*NSF adviseerde haar leden eerder deze week om alle clubbijeenkomsten en sportwedstrijden tot en met 31 maart af te gelasten. Vandaag roept de sportkoepel op om ook alle trainingslocaties voor topsporters voor dezelfde periode te sluiten. Dit betekent dat alle vertegenwoordigende teams van de Nevobo (volleybal, beachvolleybal en zitvolleybal) in ieder geval tot en met 31 maart niet zullen trainen en spelen in Nederland of in het buitenland.

Donderdagmiddag 12 maart heeft de Nederlandse regering nieuwe maatregelen genomen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus. In het kort komen die er op neer dat wat begin van de week het advies was voor Noord-Brabant, nu voor heel Nederland geldt en tot en met 31 maart.

Vandaar dat NOC*NSF opnieuw, en nu voor heel Nederland, met klem adviseert alle sportevenementen waaronder de competitie-, oefen en trainingswedstrijden af te gelasten. In ieder geval tot en met 31 maart.

Ook sociale contacten sterk verminderen

Het kabinet heeft voor heel Nederland ook opgeroepen sociale contacten in het algemeen sterk te verminderen. Deze oproep wordt door NOC*NSF ondersteund door de Nederlandse sport op te roepen om alle andere clubbijeenkomsten zoals trainingen, overleggen, vergaderingen en vieringen ook af te gelasten.

Sluiten trainingslocaties topsporters

In aanvulling hierop verzoekt NOC*NSF om alle trainingsactiviteiten én huisvesting van sporters op topsportcentra en sublocaties te sluiten. Dit geldt voor de opleidingsprogramma's en de topsportprogramma's en dus ook voor de olympische, niet-olympische en paralympische sporters waarvoor in de afgelopen dagen een geïsoleerde trainingssetting tot stand is gebracht.

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, zou graag zien dat andere landen het Nederlandse voorbeeld volgen om zo een gelijk speelveld te houden als sportwedstrijden weer plaats kunnen vinden.

"Dit moet niet in isolatie gebeuren, anders krijgen we ongelijke omstandigheden tijdens wedstrijden. De situatie moet voor elke sporter in de wereld gelijk zijn. Dat moet de inspanning zijn voor de komende weken", vertelde Hendriks bij Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Trainen in het buitenland is volgens de voormalig chef de mission van NOC*NSF geen oplossing voor Nederlandse sporters. "Er zijn sporters die dat geprobeerd hebben. Ik vind dat we een beroep moeten doen op solidariteit en een voorbeeldfunctie van sporters. We moeten het nu met elkaar doen."

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×