“Ik ben positief in shock”, zei Laura Dijkema op het podium in Apeldoorn. De Volleybaldames waren zojuist door bijna 4000 fans onthaald bij de Teampresentatie van 24 deelnemende landen bij het WK volleybal. “Nu gaat het ook echt beginnen.”

Teampresentatie podium

Op het Marktplein in Apeldoorn vond vanavond dus de officiële opening met de teams plaats, waarna onder anderen de topartiesten Berget Lewis en het dj-trio Kris Kross Amsterdam het sein gaven voor een eerste oranjefeestje.

Nooit eerder kende een WK, dat van 23 september tot en met 15 oktober in Nederland en Polen wordt gehouden, een opening als dit.

Ontvangst

“Op zo’n manier een wereldkampioenschap in eigen land beginnen, dat doet je beseffen hoe uniek het is wat we meemaken. De ontvangst in Gelderland in geweldig”, aldus Dijkema, die zelf in een bijzondere outfit opkwam. In een gouden jasje. “Want we gaan voor goud.”

Maar het jasje, ontworpen en gemaakt in samenwerking met studenten van het ROC Rijn IJssel in Arnhem, heeft ook een symbolische waarde. “De voering is gemaakt van onze trainingsshirts. Daar zitten dus heel tranen en zweet in.”

Enthousiasme

Vrijdag worden dus op het WK de eerste wedstrijden gespeeld. Nederland speelt tegen Kenia. Daarvoor is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Volgens Manon Flier staat ‘alles en iedereen’ met veel enthousiasme in de startblokken. “We zijn lang bezig geweest met de voorbereidingen op dit wereldkampioenschap, een van de grootste sporttoernooien ooit in Nederland gehouden. Nu is het eindelijk zover”, aldus de ex-international, die samen met oud-ploeggenoot Lonneke Slöetjes de toernooidirectie vormt.

Happening

“Apeldoorn is een stad waar het volleybal echt leeft”, constateerde Lonneke Slöetjes. “Dat heb je wel kunnen zien. Maar ik verwacht ook in de andere speelsteden Rotterdam en Arnhem een grote opkomst van volleyballiefhebbers. Dat zal voor de Volleybaldames een grote steun zijn.”

Run op kaarten

De Nederlandse volleybalbond verwacht over het gehele toernooi zo’n 100.000 toeschouwers in Arnhem, Apeldoorn en Rotterdam. 80.000 kaarten zijn in de voorverkoop al verkocht en voor enkele wedstrijden, waaronder de finale, zijn al geen tickets meer te krijgen.

Charity Partner

Voorafgaande aan de Teampresentatie werden de deelnemers aan de Nationale Diabetes Challenge, georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation, onthaald. Deze stichting, die zich inzet om mensen met diabetes te helpen bij het realiseren van een betere kwaliteit van leven, is de Charity Partner van het WK Volleybal. Wandelgroepen die meededen aan de Nationale Diabetes Challenge vertegenwoordigden op symbolische wijze de vier WK-poules met elk zes landen.

Foto: Pim Waslander

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn